Grupul de la Vișegrad avertizează împotriva a 'noi linii de divizare' în Europa

Grupul de la Vișegrad avertizează împotriva a 'noi linii de divizare' în Europa

Conducătorii țărilor din Grupul de la Vișegrad (V4 - Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia), reuniți luni la Praga, au avertizat împotriva apariției unor 'noi linii de divizare' în Europa și au lansat un apel la cooperare cu Turcia, relatează AFP. Ei au adoptat o poziție comună asupra eventualei ieșiri a Marii Britanii din UE, a indicat primul ministru ceh Bohuslav Sobotka, fără a intra în detalii.

Acest anunț a coincis cu declarația făcută la București de președintele Consiliului European, Donald Tusk, despre riscul 'real' al unei spargeri a UE. Tusk este așteptat marți la Praga, unde premierul Sobotka urmează să-i prezinte poziția Grupului de la Vișegrad, pe care îl prezidează în prezent.

Principala preocupare a țărilor din acest grup în acest dosar este suprimarea preconizată a beneficiilor sociale pentru muncitorii europeni care trăiesc în Marea Britanie. Dar un compromis se profilează în această problemă: măsura nu-i va afecta pe cei care se află deja acolo, potrivit lui Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului Lege și Justiție (PiS, la putere în Polonia), care s-a întâlnit săptămâna trecută cu premierul britanic David Cameron.

De altfel, evocând criza migratorie, premierul ceh a declarat că UE 'trebuie să ofere mai mult sprijin Bulgariei și Macedoniei în protecția frontierelor lor'. Conducătorii celor două țări balcanice erau invitați și ei la reuniune.

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că țara sa este 'dispusă să furnizeze grăniceri și alte resurse umane și materiale țărilor care sunt pregătite să construiască o a doua linie de apărare în sudul Ungariei'.

Pe același subiect, premierul slovac Robert Fico a spus că este 'pesimist' cu privire la posibilitatea unei acțiuni eficiente pentru a stopa afluxul de refugiați prin Turcia și Grecia și a evocat un 'plan B' vizând Bulgaria și Macedonia, precum și frontiera loc cu Grecia.

'Salut abordarea activă maximală a președintelui macedonean și a premierului bulgar', a adăugat el.

Primul ministru polonez Beata Szydlo a indicat, la rândul său, că V4 este deschis creării unui corp de grăniceri europeni și dorește o 'aplicare rapidă a planului de acțiune UE-Turcia'.

În fine, țările Grupului de la Vișegrad, a căror reuniune marca a 25-a aniversare a existenței V4, au afirmat că UE trebuie să lase poarta deschisă aderării a noi membri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

5 VIDEO București 2024...