Grupul secret din Armata Rusă care coordonează rachetele ce au distrus infrastructura energetică a Ucrainei

Grupul secret din Armata Rusă care coordonează rachetele ce au distrus infrastructura energetică a Ucrainei

Publicația Bellingcat , ajutată de The Insider și Der Spiegel, a făcut publice numele și funcțiile membrilor unui grup ultra-secret din Armata Rusă care gestionează loviturile cu rachete care au distrus în ultima lună marile orașe ale Ucrainei. Investigația s-a bazat pe informații din interiorul sistemului rus de securitate, dar și pe analiza datelor telefonice ale zecilor de tineri care compun acest grup.

În urma unei investigații care a durat șase luni, Bellingcat a reușit să descopere un grup până acum secret de zeci de ingineri militari cu o pregătire educațională și profesională în domeniul programării rachetelor.

Metadatele telefonice arată că contactele dintre aceste persoane și superiorii lor au crescut cu puțin timp înainte de multe dintre loviturile cu rachete de croazieră rusești de înaltă precizie care au ucis sute de persoane și au privat milioane de ucraineni de acces la electricitate și încălzire.

Grupul, care lucrează din două locații – una la sediul Ministerului Apărării din Moscova și alta la sediul Amiralității din Sankt-Petersburg – este îngropat adânc în vastul „Centru principal de calcul al Statului Major General” al Forțelor Armate ruse, adesea abreviat GVC.

Majoritatea membrilor identificați de Bellingcat sunt bărbați și femei tineri, inclusiv un cuplu soț și soție, mulți dintre ei cu experiență în domeniul IT și chiar al jocurilor pe calculator. Unii au lucrat, de asemenea, la centrul de comandă militară al Rusiei din Damasc în perioada 2016-2021, perioadă în care Rusia a desfășurat rachete de croazieră în Siria. Alții sunt laureați ai diferitelor distincții militare, inclusiv din partea președintelui rus, Vladimir Putin.

Bellingcat a abordat fiecare membru identificat al acestei unități GVC clandestine cu cererea de a confirma sau infirma constatările și cu o listă de întrebări, inclusiv cine selectează țintele și dacă victimele civile sunt rezultatul unei erori de calcul sau al vizării intenționate a civililor.

Un ofițer superior, contactat telefonic de un reporter The Insider, a închis imediat ce a aflat cu cine vorbește.

Toți ceilalți ingineri militari, cu excepția a doi dintre ei, fie nu au răspuns la apeluri și mesaje text, fie au negat în mod explicit că lucrează pentru forțele armate ale Rusiei sau au negat că știu măcar ce este GVC, în ciuda faptului că multora dintre ei li s-au arătat fotografii în care sunt văzuți pozând în uniforme militare cu însemnele GVC.

Unul dintre ingineri nu a negat afilierea lor la această unitate, dar a indicat că nu poate răspunde în siguranță la întrebările pe care i le-am adresat și a mulțumit echipei pentru că i-a avertizat cu privire la viitoarea publicație.

Un alt membru a împărtășit, sub rezerva anonimatului, anumite informații contextuale despre modul în care grupul a fost însărcinat cu programarea manuală a traiectoriilor de zbor sofisticate ale rachetelor de croazieră de înaltă precizie ale Rusiei, precum și câteva fotografii ale comandantului lor, locotenent-colonelul Igor Bagnyuk. Această persoană a furnizat, de asemenea, fotografii de grup ale grupului de calcul GVC care pozează în fața unei clădiri a Ministerului Apărării din Moscova.

Metoda de identificare

Identificarea acestui grup clandestin din cadrul Ministerului Apărării a fost realizată prin analiza datelor din surse deschise ale miilor de absolvenți ai principalelor institute militare din Rusia care se concentrează pe inginerie și programare de rachete, în special Academia Militară a Forțelor de Rachete Strategice cu sediul în Balashikha, lângă Moscova, și Institutul de Inginerie Militară și Navală cu sediul în suburbia Pușkin din Sankt Petersburg.

O ipoteză de pornire a fost aceea că aceste institute militare de vârf ar putea fi un teren de pregătire pentru cel puțin unii dintre ofițerii care programează în prezent cele mai sofisticate rachete cu rază lungă de acțiune ale Rusiei.

Bellingcat a analizat date de angajare sau date de intrare telefonică divulgate despre acești absolvenți, disponibile pe piețele de date subterane din Rusia.

Acest lucru a permis descoperirea faptului că unele dintre aceste persoane au fost menționate în listele de contacte telefonice, obținute de la diverși roboți de căutare a datelor pe Telegram, cum ar fi Glaz Boga și HimeraSearch, ca lucrând la GVC sau la Centrul Principal de Calcul al Forțelor Armate ale Rusiei. În special, toți acești absolvenți de inginerie militară în domeniul rachetelor cu o referință GVC legată de numerele lor de telefon în aceste aplicații au fost înregistrați ca locuind și lucrând pe strada Znamenka 19 din Moscova – adresa oficială a Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei.

Citește tot articolul pe Bellingcat


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...