Guvern: Vizită de lucru în Italia, în contextul informațiilor privind cazuri de exploatare a românilor aflați la muncă

Guvern: Vizită de lucru în Italia, în contextul informațiilor privind cazuri de exploatare a românilor aflați la muncă

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune, de miercuri până vineri, a reprezentanților Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și ai Ministerului Afacerilor Interne, în Republica Italiană, în contextul informațiilor despre existența unor cazuri de exploatare a cetățenilor români aflați la muncă în regiunile Sicilia și Calabria.

"Premierul Sorin Grindeanu urmărește cu preocupare situația românilor din Italia și așteaptă cu interes raportul reprezentanților Guvernului trimiși la fața locului", anunță Guvernul într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

La vizita de lucru în Italia vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, și un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne.

Membrii delegației vor avea întrevederi atât cu oficialitățile locale, cât și cu reprezentanți ai organizațiilor de români aflați la muncă în Italia, precum și cu cei din mediul asociativ implicați în apărarea drepturilor muncitorilor străini și combaterea abuzurilor asupra acestora, menționează Executivul.

Potrivit sursei citate, ministrul pentru Românii de Pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea și dialogul bilateral, într-o întrevedere cu șeful misiunii diplomatice italiene la București.

Un reportaj publicat duminică de săptămânalul britanic "The Observer" relevă că mii de românce care lucrează în agricultură în provincia Ragusa din Sicilia sunt victime a numeroase abuzuri, inclusiv amenințări și agresiuni sexuale.

Potrivit Proxyma Association, organizație italiană care apără drepturile imigranților, citată de publicația britanică, "mai mult de jumătate dintre româncele care lucrează în fermele din acea zonă sunt obligate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiții de muncă forțată și de exploatare severă".

"The Observer" spune că poliția locală menționează că aproximativ 7.500 de femei, majoritatea din România, trăiesc și muncesc în "condiții de sclavie" în fermele din regiunea Ragusa.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin Ambasada României la Roma și Consulatul de la Catania, a inițiat demersuri pe lângă autoritățile italiene privind situația semnalată în presă , preciza luni MAE.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!