Guvernatorul Băncii Centrale a Qatarului: Avem rezerve de 340 de miliarde de dolari

Guvernatorul Băncii Centrale a Qatarului: Avem rezerve de 340 de miliarde de dolari

Qatar are rezerve de 340 de miliarde de dolari, inclusiv dețineri ale Fondului său Suveran de Investiții, care ar putea ajuta emiratul să facă față izolării impuse de vecinii săi din Golf, a afirmat luni guvernatorul Băncii Centrale a Qatarului, Sheikh Abdullah Bin Saoud al-Thani, într-un interviu acordat CNBC, transmite Reuters.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrainul și Egiptul au anunțat la 5 iunie întreruperea relațiilor diplomatice cu Qatarul, acuzând emiratul, printre altele, de sprijin acordat terorismului și de relații prea apropiate cu Iranul. Cele patru state au impus de asemenea Qatarului sancțiuni economice, Riadul închizând singura frontieră terestră.

"Aceasta este credibilitatea sistemului nostru, avem suficiente rezerve de numerar pentru a face față oricărui tip de șoc", a declarat Sheikh Abdullah Bin Saoud al-Thani.

Acesta a adăugat că Banca Centrală a Qatarului are rezerve de 40 de miliarde de dolari plus aur, în timp ce Qatar Investment Authority deține rezerve de 300 de miliarde de dolari care ar putea fi lichidate.

"Qatarul are deja un sistem unic bine pus la punct. Avem în vigoare legi împotriva tuturor tipurilor de terorism. Lucrăm cu FMI și alte instituții pentru a stabili revizuiri și auditări ale legilor noastre. Nu ne confruntăm cu dificultăți, îi salutăm pe toți care vor să analizeze registrele noastre, ele sunt deschise", a afirmat guvernatorul Băncii Centrale a Qatarului.

Acesta a adăugat că deși Banca Centrală a Qatarului a înregistrat o serie de retrageri de fonduri din partea nerezidenților, sumele nu sunt semnificative.

"Vin chiar mai mulți bani", a explicat oficialul, confirmând că intrările de fonduri depășesc ieșirile.

Fondul Suveran de Investiții al Qatarului, cu active estimate la 300 de miliarde de dolari, ar putea ajuta emiratul să evite o criză, dar analiștii avertizează că o parte a economiei emiratului ar putea fi afectată semnificativ, dacă disputa se prelungește în următoarele luni.

Analiștii se așteaptă ca Fondurile de Investiții al Qatarului să intervină pe piață pentru a achiziționa acțiuni și a oferi sprijin pieței bursiere.

''Dacă disputa se extinde, ramificațiile ar putea fi imense. Firmele care gestionează active vor deveni mai prudente și nu vor face diferențe între Qatar și alte state din Golf'', a declarat un bancher, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Deoarece toate aceste țări sunt puternic dependente de exporturile de țiței și gaze, legăturile comerciale și de investiții dintre ele sunt destul de reduse, astfel încât efectele negative ale disputei ar putea fi limitate.

Cu toate acestea, Qatarul se va confrunta cu costuri mai ridicate în unele domenii. În 2015, importurile de alimente ale Qatarului s-au ridicat la 1,05 miliarde de dolari, din care 309 milioane de dolari au reprezentat importurile din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Majoritatea produselor, în special cele lactate, veneau pe la granița terestră cu Arabia Saudită, astfel încât Doha va trebui să facă alte aranjamente.

Costurile construcțiilor în Qatar ar putea, de asemenea, crește, majorând inflația, deoarece aluminiul și alte materiale de construcții nu vor mai putea fi importate pe cale terestră.

Analiștii avertizează că Arabia Saudită ar putea convinge mai multe state să-și reducă legăturile cu Doha și ar putea forța companiile străine să aleagă între a face afaceri cu Qatarul și a obține acces la piața saudită, care este mult mai mare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...