Guvernatorul Floridei a anulat victoria înotătoarei transgender Lia Thomas la Campionatele universitare

Guvernatorul Floridei a anulat victoria înotătoarei transgender Lia Thomas la Campionatele universitare

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a semnat o proclamaţie, marţi, în care o recunoaşte pe Emma Weyant ca învingătoare a probei de 500 yarzi liber, din cadrul Campionatelor universitare americane de înot, deşi s-a clasat pe locul doi după o sportivă transgender, Lia Thomas, transmite Reuters.

Lia Thomas a câştigat finala de joia trecut ă, disputată la Atlanta, cu un avans de 1sec75/100 faţă de Weyant, devenind prima înotătoare transgender care câştigă un titlu universitar (NCAA). Lia Thomas, care până în 2019 a concurat în competiţiile masculine, înainte de a începe tranziţia printr-un tratament cu hormoni, a divizat opinia publică americană.

Weyant, vicecampioană olimpică la Tokyo la 400 m mixt, a acuzat însă NCAA că distruge oportunităţile pentru femei, după eşecul ei din finală.


Foto: (c) Brett Davis-USA TODAY Sports/REUTERS


Guvernatorul DeSantis, un aliat al lui Donald Trump şi văzut ca principal candidat la cursa pentru Casa Albă din 2024, a acceptat punctul de vedere prezentat de Emma Weyant şi a proclamat-o învingătoare în cursa de 500 yarzi liber.

''Ea a avut cel mai rapid timp dintre toate sportivele de la universitare. Acum, NCAA depune eforturi pentru a distruge sportivele, ei încearcă să submineze integritatea competiţiei, ei încununează pe altcineva campion al sportivelor şi noi credem că asta este greşit'', a spus DeSantis despre Weyant în timpul unei conferinţe de presă.

NCAA nu a oferit deocamdată o reacţie la decizia guvernatorului Floridei.

Drepturile persoanelor transgender sunt un subiect controversat şi o problemă politică dezbinătoare în Statele Unite, începând de la sport până la armată, inclusiv subiectul ce toalete pot utiliza ei.

În februarie, Federaţia americană de înot (USA Swimming) a dezvăluit o nouă politică pentru a permite sportivilor transgender să concureze în evenimente de elită, stabilind criterii care urmăresc diminuarea oricăror avantaje neloiale.

De Santis consideră că NCAA şi-a bătut joc de campionat având în vedere poziţia adoptată cu privire la participarea sportivilor transgender: ''Trebuie să încetăm să permitem unor organizaţii ca NCAA să perpetueze fraudarea publicului. Şi asta este exact ce fac ei. Ei pun ideologia înaintea oportunităţii pentru sportive şi cred că aici sunt oameni cărora le e frică să vorbească şi să spună ce fac ei, dar asta este ceea ce fac ei''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”