Guvernul a aprobat prelungirea programului de eficientizare energetică a blocurilor derulat de Ministerul Dezvoltării

Guvernul a aprobat prelungirea programului de eficientizare energetică a blocurilor derulat de Ministerul Dezvoltării

Guvernul a adoptat miercuri propunerea de prelungire a programului de eficientizare energetică a blocurilor derulat de Ministerul Dezvoltării, finanţarea acestuia urmând să fie suplimentată cu suma de 30 de milioane de lei, potrivit unui comunicat al MDLPA.

Guvernul a aprobat prelungirea programului de eficientizare energetică a blocurilor FOTO Inquam

„În cadrul programului iniţiat în 2019 au fost reabilitate energetic 133 blocuri de locuinţe. Conform deciziei de astăzi a Guvernului, programul poate continua cu o finanţare suplimentară în valoare de 30 de milioane de lei, din care vor putea fi terminate lucrările de eficientizare energetică pentru alte 189 de blocuri de locuinţe care au fost incluse deja în program, dar a căror reabilitare nu a fost finalizată. La continuarea programului se păstrează cotele de cofinanţare de la bugetul de stat conform legislaţiei în vigoare la data includerii în program, respectiv 50% şi 60%. Lista completă a blocurilor de locuinţe vizate poate fi consultată pe pagina Ministerului Dezvoltării", a declarat ministrul Cseke Attila, citat în comunicat.

Ministrul a mai precizat că prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) Ministerul Dezvoltării finanţează reabilitarea energetică, seismică şi din punct de vedere al siguranţei la incendiu pentru alte 4.333 blocuri de locuinţe şi clădiri publice.

Prima plată pentru un proiect finanţat prin PNRR a fost autorizată

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a autorizat prima solicitară de plată, în valoare de 79.100 de lei, pentru un proiect finanţat în cadrul Componentei 5 - Valul renovării din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Conform unui comunicat de presă transmis de MDLPA, proiectul vizează reabilitarea şi eficientizarea termică a clădirii Primăriei Fălticeni şi se numără printre primele şapte contracte din România finanţată prin PNRR încheiate, pe 7 iunie, între autorităţile publice locale şi minister pentru renovarea integrată a clădirilor.

„Felicit autorităţile din Fălticeni pentru promptitudinea, implicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă. Iată că Primăria din acest municipiu este prima clădire care intră în procesul de renovare, cu finanţare din PNRR, şi sper ca şi celelalte instituţii care au deja contractele semnate să se apuce de treabă cât mai repede", a declarat Cseke Attila.

Ministerul a precizat în cadrul comunicatului faptul că instituţia asigură şi o supracontractare cu 30% a acestor fonduri, în vederea accesării integrale de către România a finanţării europene.

Prin Componenta 5, România beneficiază de fonduri pentru eficientizarea energetică, asigurarea siguranţei seismice şi la incendiu a 4.333 blocuri de locuinţe şi clădiri publice.

Attila: 500 de milioane de euro, accesaţi în prima oră de la lansarea apelurilor de proiecte pentru eficientizare energetică şi consolidare seismică a clădirilor

Cereri de finanţare pentru 500 de milioane de euro din bugetul total de 2,8 miliarde al Valului Renovării, componentă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), au fost depuse în prima oră de la lansarea proiectelor, au transmis reprezentanţii Ministerului Dezvoltării.

„Au fost depuse, în prima oră de la lansarea proiectelor, cereri de finanţare pentru 500 de milioane de euro din bugetul total de 2,8 miliarde al Valului Renovării, componentă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, gestionat de Ministerul Dezvoltării. În conformitate cu reglementările şi ghidurile solicitantului publicate, Ministerul Dezvoltării a lansat astăzi, 1 aprilie, la ora 10:00, apelurile de proiecte pentru eficientizarea energetică, securizarea seismică şi în caz de incendiu a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice”, au transmis, vineri, reprezentanţii MDLPA.

Potrivit acestora, cererile de finanţare pot fi depuse exclusiv online, de către autorităţile publice, pe site-ul ministerului: www.mdlpa.ro/investitii/PNRR

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”