Guvernul finlandez, în alertă după ce dosarele a mii de pacienţi în psihoterapie au fost piratate pentru şantaj

Guvernul finlandez, în alertă după ce dosarele a mii de pacienţi în psihoterapie au fost piratate pentru şantaj

Guvernul finlandez a anunţat duminică seara că va avea o reuniune de criză săptămâna aceasta după ce dosarele personale a mii de pacienţi aflaţi în psihoterapie au fost sustrase şi unele dintre ele publicate de piraţi informatici, în scop de şantaj, informează luni AFP.

Potrivit poliţiei, mii de pacienţi au depus deja plângere şi mulţi au declarat că au primit emailuri în care piraţi informatici le cereau câte 200 de euro în bitcoin pentru a împiedica difuzarea discuţiilor pe care le-au avut cu terapeuţii.

În acelaşi timp, asociaţii de sănătate mintală şi de ajutorare a victimelor au declarat luni să sunt copleşite de apeluri din partea unor persoane care şi-au exprimat temerea că discuţiile cu terapeutul lor ar putea fi făcute publice.

Aceste date au fost sustrase de la societatea privată Vastaamo, care gestionează 25 de centre de psihoterapie din această ţară scandinavă cu 5,5 milioane de locuitori.

Numărul de pacienţi vizaţi ar putea fi de câteva zeci de mii, potrivit lui Robin Lardot, un responsabil al poliţiei judiciare.

La rândul său, societatea Vastaamo s-a declarat "extrem de dezolată" în faţa situaţiei, în timp ce experţi în domeniul securităţii au declarat pentru publicaţia Helsingin Sanomat că un fişier de 10 GB conţinând discuţii private între terapeuţi şi pacienţii lor a apărut pe darknet.

Această scurgere de informaţii a provocat consternare în Finlanda. Guvernul s-a reunit duminică pentru a discuta modul în care ar putea fi susţinuţi pacienţii ale căror date au fost divulgate.

"Este absolut clar că oamenii sunt pe drept îngrijoraţi nu doar pentru propria lor securitate şi sănătate, ci şi pentru cele ale apropiaţilor lor", a declarat duminică seara ministrul finlandez de Interne, Maria Ohisalo. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 „Pot să filmez și eu puțin bucătăria ta?” / Interlopii României au început să-și afișeze ostentativ bogăția

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Sex cu năbădăi în Oltenia! / Patron amenințat cu pistolul de amantul nevestei!