Guvernul polonez clarifică declarațiile lui Morawiecki: Varșovia va livra arme Kievului în baza angajamentelor sale

Guvernul polonez clarifică declarațiile lui Morawiecki: Varșovia va livra arme Kievului în baza angajamentelor sale

Guvernul polonez a precizat joi că intenţionează să livreze arme Ucrainei în conformitate cu angajamentele sale. Precizarea survine după confuzia iniţială provocată de declaraţiile făcute miercuri seara de premierul Mateusz Morawiecki.

Mateusz Morawiecki FOTO EPA-EFE

„În legătură cu întrebările despre livrările de arme, aş dori să vă informez că Polonia doar efectuează livrările de muniţii şi armament convenite anterior, inclusiv pe cele rezultate din contracte semnate cu Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller.

Printre aceste angajamente se află cel mai mare contract extern încheiat de industria de apărare poloneză după 1989 și care prevede livrarea de obuziere Krab.

În același timp, Piotr Muller a criticat conducerea Ucrainei, spunând că a făcut recent o serie de „gesturi diplomatice şi declaraţii care sunt absolut inacceptabile”.

Anterior, au existat speculaţii legate de comentariile premierului Morawiecki despre livrările de arme către Kiev, pe fondul disputei privind interdicţia decisă de Polonia asupra importurilor de cereale provenite din Ucraina, relatează DPA, potrivit Agerpres .

Înntr-un interviu acordat miercuri seara pentru Polsat News şeful Executivului polonez a fost întrebat dacă va continua să sprijine Ucraina cu arme şi ajutor umanitar în pofida disputei legate de cereale.

„Deja nu mai transferăm niciun fel de arme către Ucraina, dar ne echipăm cu cele mai moderne arme”, a răspuns Mateusz Morawiecki.

Premierul polonez a subliniat că guvernul pe care îl conduce sporeşte masiv comenzile pentru arme şi că forţele armate poloneze vor trebuie să fie modernizate astfel încât Polonia să aibă una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”