Guvernul sesizează CCR în legătură cu o lege care prevede majorarea salariilor angajaților din Ministerul Transporturilor

Guvernul sesizează CCR în legătură cu o lege care prevede majorarea salariilor angajaților din Ministerul Transporturilor

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la dispozițiile Legii de aprobare a Ordonanței de urgență a Guvernului care vizează măsuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor, adoptată de Parlament în 28 iunie.

Potrivit unui comunicat al Executivului remis luni AGERPRES, Guvernul are "obiecții asupra unui amendament ce a fost introdus în actul normativ și adoptat în plenul Camerei Deputaților" prin care se propune "majorarea salariilor de bază ale personalului din cadrul Ministerului Transporturilor cu 23 de clase de salarizare succesive față de clasa deținută, respectiv o majorare salarială de 57,5%, începând cu 1 septembrie 2016".

În documentul citat se precizează că prin Ordonanța 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, începând cu luna august a anului curent, salariile de bază ale personalului încadrat pe funcții publice și contractuale din aparatul propriu al ministerelor, inclusiv Ministerul Transporturilor, se stabilesc, prin asimilare, la nivelul de 70% din nivelul salariilor de bază aferente funcțiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

"Acordarea unei majorări salariale suplimentare doar pentru personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Transporturilor are caracter discriminatoriu și va duce la inechități între personalul din aparatul propriu al ministerelor. Măsura contravine astfel scopului art.3, anume de a elimina diferențele de salarizare pentru muncă egală în unități similare", explică Guvernul.

Executivul mai precizează că, prin aplicarea cumulată a prevederilor ordonanței cu amendamentul adoptat de Parlament, personalul din Ministerul Transporturilor ar urma să beneficieze de o creștere salarială de peste 150%, comparativ cu luna septembrie a anului trecut.

În fine, Guvernul arată că măsura propusă generează presiuni financiare suplimentare asupra cheltuielilor bugetului general consolidat de circa 3,4 milioane de lei pentru acest an și 13,6 milioane de lei pentru anul viitor.

Executivul reamintește că, potrivit Constituției, "nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare".

În final, Guvernul atrage atenția că există riscul ca impactul suplimentar generat de aplicarea acestei măsuri să nu poată fi acoperit din bugetul aprobat de Parlament și că acest lucru ar crea premisele unui dezechilibru bugetar și, posibil, depășirea țintei de deficit cu consecința încălcării Tratatului de la Maastricht.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ești o incompetentă și o dobitoacă, fă nenorocito!” / Doctorița Andreea Moldovan, agresată de masturbatoa…

2 Culisele demiterii lui Voiculescu / Barna a rămas bujbe!Variantele luate în calcul de USR-PLUS

3 Cine sunt cei 19 membri ai misteriosului Grup de Comunicare Strategică / 12 dintre ei au grade militare

4 Așa o fi?

5 Elena Ionescu a lăsat totul la vedere, în direct