Habeck: Criza energetică din Germania poate avea efect de contagiune, aşa cum s-a întâmplat în 2008 cu Lehman Brothers

Habeck: Criza energetică din Germania poate avea efect de contagiune, aşa cum s-a întâmplat în 2008 cu Lehman Brothers

Germania – cea mai mare economie a Europei – a intrat joi în cea de-a doua etapă din planul său de urgenţă în trei etape, după ce Rusia a încetinit aprovizionarea ţării, exacerbând îngrijorările legate de criza energetică.

În cadrul celei de-a doua etape a planului german de gaze de urgenţă, companiile de utilităţi pot transmite clienţilor creşterile de preţ.

„Dacă acest minus devine atât de mare încât nu îl mai pot duce, întreaga piaţă este în pericol de a se prăbuşi la un moment dat – deci un efect Lehman în sistemul energetic”, a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck, la o conferinţă de presă, potrivit Bloomberg. Habeck se referea la firma de servicii financiare Lehman Brothers, care a depus faliment în 2008 pe fondul crizei creditelor ipotecare subprime – care s-a răspândit şi a provocat criza financiară globală.

Gazele naturale reprezintă aproximativ un sfert din mixul energetic al ţării, potrivit Ministerului Economiei. Aproximativ 35% din acest total provine din Rusia.

Gigantul rus Gazprom a tăiat aprovizionarea cu gaze naturale prin conducta Nord Stream către Germania – care merge şi în restul Europei – cu mai mult de jumătate de săptămâna trecută, invocând o reţinere de echipamente în Canada ca urmare a sancţiunilor impuse. războiul din Ucraina.

Acum, reducerea nu afectează Germania la fel de rău ca iarna, deoarece consumul scade de obicei vara. Dar Europa se află acum în plin val de căldură, ceea ce duce la creşterea cererii de gaze naturale pentru sisteme de răcire. Decizia Rusiei de a opri aprovizionarea ridică întrebări cu privire la modul în care regiunea se poate pregăti pentru lunile cruciale de iarnă, când consumul este mult mai ridicat.

„Situaţia este gravă şi va veni iarna”, a avertizat Habeck, potrivit unui comunicat al ministerului german al economiei. "Va fi un drum stâncos pe care noi, ca ţară, trebuie să-l parcurgem acum. Chiar dacă încă nu îl simţi cu adevărat: suntem într-o criză a gazelor. Gazul este acum o marfă rar întâlnită".

Dacă situaţia se înrăutăţeşte, în conformitate cu planul, Germania ar putea începe raţionalizarea gazelor în ultimă instanţă, după cum a subliniat ministerul economiei din ţară. Asociaţia germană a industriei BDI a declarat: ar fi recesiune dacă livrările ruseşti de gaze naturale ar fi oprite, a informat marţi Reuters.

„Nu trebuie să ne amăgim: tăierea aprovizionării cu gaz este un atac economic asupra noastră din partea lui Putin”, a spus Habeck într-o declaraţie miercuri. „Este în mod clar strategia lui Putin de a crea nesiguranţă, de a creşte preţurile şi de a ne diviza ca societate. Ne vom apăra împotriva acestui lucru”.

Moscova a insistat că reducerea livrărilor este tehnică. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este „ciudat” ca Germania să spună că tăierea aprovizionării cu gaze naturale este motivată politic, a informat AFP.

Germania reporneşte unele centrale electrice pe cărbune pentru a face faţă crizei energetice - o mişcare semnificativă, deoarece ţara intenţionează să elimine treptat cărbunele - cel mai murdar şi cel mai mare combustibil fosil de carbon - până în 2030. De asemenea, intenţionează să-şi crească importurile de gaze naturale lichefiate. — o versiune suprarăcită a combustibilului care poate fi transportată prin nave pe distanţe lungi.

Germania urmăreşte să renunţe la importurile ruseşti de gaze naturale până în 2024, a spus Habeck într-un comunicat de presă din 25 martie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...