Hagi, protagonistul momentului memorabil „Tu, cu mustață, nu strâmba!”. Versiunea celui luat în colimator

Hagi, protagonistul momentului memorabil „Tu, cu mustață, nu strâmba!”. Versiunea celui luat în colimator

Gică Hagi a împlinit astăzi 58 de ani și în minte ne revin multe episoade memorabile ale cărui protagonist a fost cel mai bun jucător român din istorie. Iată că în iunie se fac 25 de ani de la momentul celebrei conferințe în care Hagi a avertizat că România nu va mai prinde un Capmpionat Mondial. De atunci a rămas celebrp replica „Tu, cu mustață, nu strâmba!”. Să vedem cine a fost vizat și care au fost dedesubturile acelei ieșiri a ”Regelui”. Cert este că de atunci nu am mai mirosit vreun Mondial!

Deși se calificaseră de pe primul loc la turneul final din Franța 1988, ” tricolorii ” au intrat în război cu suporterii și cu ziariștii, obișnuiți cu rezultate mari pe acea vreme. La meciul de pregătire cu Paraguay, încheiat 3-2, fanii i-au fluierat pe jucători, mai ales pe portarul Bogdan Stelea, care le-a arătat apoi degetul mijlociu.

La finalul partidei, Anghel Iordănescu și mai ales Gică Hagi i-au „mitraliat” pe ziariști, considerați - pe bună dreptate - principalii vinovați că microbiștii s-au distanțat de națională.

Băi băiatule... Nu strâmba, nu strâmba, tu cu mustață, nu strâmba! Ne-ați făcut în toate felurile, că suntem strâmbi, că sărim liniile de tramvai când venim în București...”, a „tunat” atunci Hagi, care a avertizat că România nu va mai ajunge la Mondiale și că jucătorii ar merita statui pentru performanțele realizate.

Gică Hagi, după ani, în studioul... TVR. Foto TVR

Emil Hossu-Longin, ziaristul vizat atunci de Gică Hagi, a povestit pentru Gazeta Sporturilor evenimentele de atunci: „A trecut un sfert de secol... Eu eram în primul an pe sport. Era o perioadă foarte rece între jucătorii și presă, deși ei se calificaseră de pe primul loc. Începuseră tot felul de frichineli între jucători și presă. Era o efervescență a presei sportive, toate ziarele aveau redacții de sport! Toată lumea se lupta pentru exclusivități, informații.

Ei, și au mai apărut articole nasoale la adresa lor, de genul: «Bă, n-ați făcut nicio mare performanță, ați avut grupă ușoară. Era și supărarea de după EURO 96, când n-am ieșit din grupă, erau și discuțiile cu bulgarii, care ne spuneau că ne-am lăsat bătuți în acel meci (n.r - contra Spaniei). Și era o răceală vizibilă. Pe fondul ăsta, a venit prestația slabă de la meciul cu Paraguay. Iar Stelică (n.r. Bogdan Stelea) a avut niște intervenții neinspirate, slabe.

Emil Hossu-Longin, protagonistul evenimentelor din urmă cu 25 de ani. Foto facebook

Emil Hossu-Longin, protagonistul evenimentelor din urmă cu 25 de ani. Foto facebook

Țin minte că au început să-l fluiere și să-l admonesteze din tribune. În momentul următor, el le-a artătat semne obscene, cu degetul mijlociu prin mănușile de portar. Din momentul ăla, a fost dezastru! Toată lumea îl înjura când degaja. Meciul s-a terminat în această tensiune foarte nasoală. Coechipierii lui au simțit și ei ostalitatea asta, care n-avea niciun suport, până la urmă. Pe fondul ăsta, a venit discuția de la conferință”.

Hossu-Longin a devenit ținta nervilor lui Gică Hagi. „Oamenii au vrut să afle ce s-a întâmplat, de ce s-a manifestat Stelea așa. Nea Puiu a spus: «Știți că Stelea avea copilul bolnav, că avea febră? Nu știți voi cât suferă Stelea!».

Avea cioc, nu mustață!

Iar în momentul ăla m-a pufnit râsul! «Băi, cum adică? Ce ne servești tu, nea Puiule?». În momentul ăla în care m-am întors și am pufnit, după care am pus mâna la gură, m-a văzut Gică Hagi, eu eram printre 20 de jurnaliști. M-a văzut și apoi l-a apucat! A luat foc și de acolo s-a pornit. «Băi mustață, nu strâmba!» Dar eu aveam cioc, nu mustață! A început apoi discuția pe care o vedem pe YouTube.

De ce am fost eu cel înverșunat? Pe mine mă deranja că îi băga pe toți ziariștii în aceeași oală! Iar pe mine, angajat la TVR, m-a deranjat. Eu încercam să-i spun: «Gică, nu e normal să ne incriminezi pe toți. Poate că unii n-au făcut asta!». Dar el s-a lansat în acel discurs care avea origini mai vechi, avea niște frustrări mai vechi.

A luat foc dintr-o dată

Îl știm pe Hagi cum e, dintr-odată a luat foc, ca o scânteie pe lângă benzină! Scânteia a fost acea conferință. Nu prinsese momentul să se declanșeze, dar apoi s-a declanșat flacăra, când m-a văzut pe mine pufnind către Ovidiu Drăgan. După care, nu l-a mai putut opri nimeni.

Eu stăteam în picioare: «Gică, nu e normal, nu suntem toți implicați». Iar el iar începea. La final, asta a fost chestia. M-a întrebat de unde sunt, i-am spus că-s de la TVR, iar el mi-a spus că nu are nimic cu TVR-ul. S-a luminat și a spus că cu noi nu are nimic. «Gică, eu asta încercam să-ți spun, nu aveam nimic cu tine» Toată treaba s-a liniștit, apoi s-a mai umanizat relația cu suporterii, a venit și Mondialul, cu calificare după două meciuri, vopsitul și așa mai departe”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...