Halep, depistată cu ajutorul unui sistem computerizat: ANAD oferă o informație în premieră

Halep, depistată cu ajutorul unui sistem computerizat: ANAD oferă o informație în premieră

În așteptarea verdictului venit de la Sport Resolutions, tribunalul independent de la Londra, unde au avut loc audierile în cazul de dopaj al Simonei Halep (31 de ani), curg informațiile oferite de Gabriela Andreiașu.

Simona Halep a jucat ultimul meci pe data de 29 august 2022, în turul I de la US Open

Omul care conduce Agenția Națională Antidoping (ANAD) a vorbit pentru prosport.ro despre modul în care au fost depistate neregulile cu „pașaportul biologic“ al fostului lider WTA. Vorbim despre niște valori care sunt urmărite în testele de sânge ale sportivilor.

Iregularități în pașaportul biologic se referă la modificări ale unor markeri pe care îi identifică laboratorul de control anti-doping. Sunt niște indicatori foarte bine stabiliți, identificați de laborator, încărcați în sistemul ADAMS (n.r. - Anti-Doping Administration & Management System). Când se identifică valori modificate, sistemul ADAMS atrage un semnal de alarmă. Terminologia e «flag in ADAMS», dupa care expertul care interpretează pașaportul biologic evaluează ce înseamnă această iregularitate. Declarat «likely-doping» (n.r. posibil dopaj), cum a fost in cazul Simonei, s-a urmat procedura de gestionare a rezultatelor. A fost încărcat în sistemul ADAMS rezultatul și apoi controlat, verificat, analizat de autoritatea de gestionare. În momentul în care un expert pe pașaportul biologic introduce în sistemul ADAMS această opțiune, «likely-doping», alt comitet de experți revizuiește tot pachetul de documente pe fiecare probă să vadă unde au apărut modificările. Markerii din pașaportul biologic al Simonei au fost analizați pe o perioadă mai lungă de timp (n.r. - 10 ani)“, a explicat Gabriela Andreiașu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

5 „Ar fi primul val al ofensivei”