Halep, între iertare și suspendare: Arbitrul TAS explică opțiunile Simonei

Halep, între iertare și suspendare: Arbitrul TAS explică opțiunile Simonei

Simona Halep (31 de ani, 10 WTA) pregătește, deocamdată, în tăcere strategia ei pentru a scăpa de acuzațiile de dopaj care au zguduit lumea sportului, începând de vineri, când această știre a apărut în mass-media.

Simona Halep trăiește cu speranța că va trece cu bine peste această perioadă. FOTO: Arhiva Adevărul

În ultimele zile, speculațiile au curs legat de acest subiect și mulți și-au exprimat părerea, fără a avea toate amănuntele. Când dăm însă la o parte jignirile și acuzele dure la adresa româncei, putem ajunge și la niște declarații echilibrate. Care au venit, în marea lor majoritate, din partea unor avocați. Concluzia? Halep riscă o suspendare de 4 ani, având în vedere că Roxadustat face parte din categoria substanțelor EPO. Agenția Mondială Antidoping (WADA) are toleranță zero pentru astfel de substanțe!

Și, totuși, „Simo“ poate scăpa ieftin, cu o suspendare redusă. Și aici, părerile sunt aproape unanime din partea experților: Halep trebuie să dovedească faptul că Roxadustat a ajuns în organismul ei prin neglijența staffului. Altfel spus, Simona trebuie să demonstreze că ea n-a căutat să-și îmbunătățească performanțele sportive, acceptând o substanță interzisă.

Chestionat despre cazul în care e implicată Simona Halep, Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, a făcut o serie de declarații importante pentru ProSport și pentru Digi FM.

Ce a spus Cristian Jura, arbitru TAS?

*Sunt două tipuri de substanțe dopante. Substanțe pentru care este necesar un prag: ai o concentrație, să zicem, de peste 5%. Dacă ai sub 5% nu este considerat doping, dacă ai peste 5% este.

*Dar sunt substanțe care nu au nevoie de prag (n.r. – cum e Roxadustat, substană găsită în organismul lui Halep). Unde chiar dacă a fost depistat, să spunem, 0,00001%, deja ești considerat dopat. Deci, se face diferența între aceste două categorii de substanțe interzise.

*Este de datoria sportivilor să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul lor. Sportivii sunt răspunzători pentru prezența oricărei substanțe interzise sau a metaboliților ori a markerilor acesteia, depistată în probele lor.

*Dacă un sportiv sau o altă persoană poate demonstra, într-un caz particular, că nu i se poate imputa vinovăția sau neglijența, perioada de suspendare altfel aplicabilă va fi eliminată, în conformitate cu legislația în vigoare.

*În condițiile în care se dovedește nevinovăția, perioada asta de suspendare provizorie se scade. Nu știu, să spunem că Simona a fost suspendată șase luni, procesul va dura, să zicem, încă șase luni și, dacă se dovedește că este nevinovată, ea poate să înceapă activitatea imediat după aceea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…