Halep, perspective groaznice: Știm, în premieră, cât poate fi suspendată Simona pentru dopaj

Halep, perspective groaznice: Știm, în premieră, cât poate fi suspendată Simona pentru dopaj

21 octombrie 2022 e data la care a fost „pătată“ cariera formidabilă a Simonei Halep (31 de ani, 15 WTA) cu scandalul de dopaj care o ține pe tușă de atunci, cu o suspendare provizorie.

Simona Halep riscă să aibă un sezon complet ratat în 2023. FOTO: Arhiva Adevărul

Între timp, au apărut, probabil, mii de articole pe această temă și s-au făcut fel și fel de presupuneri. Ceea ce știm însă, concret, e că „Simo“ și-a construit apărarea pe faptul că Roxadustat, substanța interzisă pentru care testul de la US Open 2022 i-a ieșit pozitiv, a ajuns în organismul ei, involuntar. Halep și avocații ei susțin, așadar, că un supliment luat de fostul lider WTA ar fi fost contaminat cu Roxadustat. Primele audieri au avut loc, iar de acum e așteptat un prim verdict, în viitorul apropiat. Nici în această privință însă, a datei la care vom afla decizia, nu există informații concrete, totul fiind la nivel de speculații.

Dacă povestea în care e implicată Halep rămâne în „ceață“ și conține, în continuare, foarte multe elemente necunoscute, în schimb, tocmai a apărut un verdict final într-un caz similar de dopaj care, de asemenea, provine din tenisul feminin. Și, din păcate, perspectivele nu sunt deloc bune pentru Simona, dacă și ea va primi o pedeapsă asemănătoare.

Varvara Lepchenko, 36 de ani

Varvara Lepchenko, 36 de ani

Lepechenko e în afara tenisului din 2021!

Pe agențiile internaționale a apărut, zilele trecute, un articol despre jucătoarea Varvara Lepchenko (36 de ani). Născută în Uzbekistan, țară pe care a și reprezentat-o până în 2006, Lepchenko joacă sub steagul Statelor Unite din 2007. Ea a fost în lotul americanilor, la Jocurile Olimpice din 2012. Tot în acel an, practic, în cel mai bun moment al carierei, Lepchenko a atins locul 19 WTA.

De la mijlocul sezonului 2021 însă, Varvara a dispărut din circuit. Pentru că, după un test antidoping, efectuat în iulie 2021, la Budapesta, ea a fost suspendată pentru 4 ani. În cazul ei, substanța interzisă a fost modafinil. Lepchenko a atacat decizia la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, susținând că modafinil a ajuns în organismul ei, fără ca ea să fi avut intenția de a se dopa. Un amănunt foarte important: Varvara și avocatul ei, Howard Jacobs, au anunțat că vor merge la TAS, în martie 2022. Și abia acum, la 11 luni distanță, au reușit să obțină reducerea suspendării. De la 4 ani la 21 de luni! Iar decizia e considerată o mare victorie pentru Lepchenko!

A dovedit că pastilele erau contaminate

De ce însă cazul lui Lepchenko e foarte important din perspectiva Simonei Halep? Iată similitudinile între cele două spețe:

*Varvara a fost testată pozitiv, în turul I de la Budapesta, după o înfrângere cu Ana Bogdan, scor 4-6, 5-7. Simona a picat testul antidoping, tot după o înfrângere suferită în turul I, însă la US Open: 2-6, 6-0, 4-6 cu Daria Snigur.

*Substanța la care Lepchenko a testat pozitiv i-a adus, inițial, o suspendare de 4 ani. Roxadustat, depistată în proba lui Halep, e o substanță interzisă de categoria EPO. În lumea sportului de performanță, folosirea unor astfel de substanțe se pedepsește cu o suspendare de maxim 4 ani.

*Varvara Lepchenko a susținut – și a dovedit! – că a luat niște pastile care conțineau modafinil, fără ca acest lucru să fie precizat pe ambalaj. Americanca a pus la dispoziția Agenției Mondiale Antidoping (WADA) sticluța din care și-a luat pastilele. Ele au fost analizate de laboratorul WADA. Care a confirmat prezența substanței interzise, fără ca acest lucru să apară pe informațiile de pe ambalaj. Din ce se știe până acum, Simona Halep susține, de asemenea, că un supliment folosit de ea a conținut Roxadustat, însă informația nu apare pe ambalaj.

Lepchenko a scăpat de suspendare în 2016

Jurnaliștii americani de la ESPN au scris că Varvara Lepchenko a mai fost implicată într-un caz de dopaj, însă acum Federația Internațională de Tenis (ITF) a tratat-o ca și cum ea ar fi fost la prima abatere.

Maria Șarapova, cel mai cunoscut personaj din sport, suspendat pentru consum de Meldonium.

Maria Șarapova, cel mai cunoscut personaj din sport, suspendat pentru consum de Meldonium.

În 2016, jucătoarea născută în Uzbekistan a avut un test pozitiv pentru consum de Meldonium, substanță care a cauzat sancționarea Mariei Șarapova în 2016. Dacă Șarapova a fost suspendată 2 ani – pedeapsă redusă, ulterior, la 15 luni -, în schimb, Lepchenko a „driblat“ un asemenea verdict. Explicația? Varvara a reușit să dovedească faptul că a luat Meldonium, în jurul datei de 20 decembrie 2015, cu doar 11 zile înainte ca această substanță să treacă pe lista celor interzise!

Revenind la cazul de dopaj în care Lepchenko e implicată acum, ITF a tratat-o pe Varvara cu „blândețe“, așa cum scriu americanii, pe motiv că aceasta n-a știut că pastilele luate de ea conțin substanțe interzise. Îngrijorător pentru Halep însă e că, inclusiv într-o asemenea situație, Lepchenko a primit o suspendare redusă de 21 luni!

Cum se socotește perioada de suspendare?

Cazul Varvarei Lepchenko ne oferă și un exemplu despre cum se socotește perioada de suspendare într-o asemenea situație. Presa americană a explicat că, potrivit ITF, pedeapsa dictată împotriva lui Lepchenko a început să „curgă“ de pe 5 august 2021. Adică, data ultimului meci jucat de ea în circuitul feminin (până să primească rezultatul testului pozitiv de la Budapesta, Varvara a mai evoluat în trei turnee). Ceea ce înseamnă că Lepchenko poate reveni în tenis, în mai 2023.

Dacă același mecanism, cu aceeași suspendare de 21 de luni, s-ar aplica și în cazul Simonei Halep, atunci deznodământul va fi dramatic. Pentru că ar însemna să o vedem pe constănțeanca pe teren, într-un tuneu WTA, abia în aprilie 2024!

32

de ani și jumătate va avea Simona Halep, în aprilie 2024, dacă suspendarea dictată împotriva ei o va ține pe tușă până atunci.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”