Handbal feminin: Alexandru Dedu - Nu ne putem permite niciun fel de umbră pe imaginea echipei naţionale

Handbal feminin: Alexandru Dedu - Nu ne putem permite niciun fel de umbră pe imaginea echipei naţionale

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, s-a declarat bulversat de primul caz de încălcare a codului antidoping din handbal, apărut la Corona Braşov , unde mai multe jucătoare, inclusiv patru din lotul României pentru Mondialele din Japonia, au fost supuse unei terapii cu laser intravenos, o procedură de recuperare interzisă de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA).

Bianca Bazaliu, Cristina Laslo, Eliza Buceschi şi Daria Bucur sunt jucătoarele din lotul României pentru Mondialele din Japonia care ar fi utilizat terapia cu laser intravenos, ele fiind apoi înlocuite de Patricia Vizitiu, Anca Polocoşer şi Elena Dache.

Bomba a explodat luni, când FR de Handbal a primit o adresă de la Agenţia naţională Anti-Doping (ANAD) în care era informată că trei jucătoare de handbal, dintre care două făceau parte din lotul echipei naţionale (Cristina Laslo şi Bianca Bazaliu), sunt susceptibile de a fi practicat procedură interzisă de WADA.

''Am fost informaţi că această investigaţie a fost demarată de către WADA şi transmisă către ANAD. Este primul caz de doping, mă exprim aşa cu toate că până la dovedirea acestui fapt, jucătoarele sunt nevinovate, din handbal. Iar experienţa noastră apropo de treaba asta tinde spre zero. Am demarat discuţii cu ANAD, cu COSR, am apelat la d-na Narcisa Lecuşanu, din comitetul executiv al EHF, şi îi mulţumesc pe această cale că ne-a dat o mână de ajutor substanţială. Procedura este pe lista interzisă de WADA, ca atare s-a luat decizia imediată ca acele două sportive, deja convocate, să nu mai facă parte in lotul României pentru CM. Ulterior, a doua zi, au apărut suspiciuni suficient de întemeiate, apropo de alte două componente de la Corona Braşov (Eliza Buceschi, Daria Bucur), care ar fi făcut această procedură. Întrucât politica FRH, a COSR, a CIO este foarte clară apropo de aceste lucruri, s-a luat decizia ca şi celelalte două sportive să nu facă parte din lotul României. Nu ne putem permite să se aştearnă niciun fel de umbră pe imaginea echipei naţionale şi peste imaginea României din punct de vedere sportiv'', a declarat Dedu, joi, cu prilejul unei conferinţe de presă la sediul FRH.

Alexandru Dedu a adăugat că situaţia a bulversat FRH, cu câteva zile înainte de plecarea fetelor în Japonia: ''Lucrurile nu sunt deloc comode şi suntem uşor bulversaţi de cele întâmplate, ţinând că valoarea fetelor rămase acasă este una mare. Nu înseamnă că cele care le-au luat locul nu au valoare, ideea este că făceau parte dintr-o strategie, pregătită împreună şi este destul de greu să schimbi echipa cu 7 zile înainte de campionatul mondial. Dificil ca şi logistică, Dache a fost anunţată cu câteva ore înainte să se suie în avion. Bilet, echipament, cazare, nu suntem în Europa, mergem în Japonia şi sunt nişte proceduri. Lucrurile nu sunt comode şi ne-a bulversat această situaţie. Toate deciziile au fost luate în funcţie de informaţiile de moment. Cu ajutorul Narcisei Lecuşanu am făcut o adresă către IHF, în care am cerut lămuriri apropo de această procedură, IHF, presupun, că a trimis o adresă către WADA şi ni s-a sugerat, ca să traduc din engleză, 'cu tărie ca aceste jucătoare să nu ajungă la Campionatul Mondial''.

Dedu susţine că FRH nu ar fi avut pârghiile necesare pentru a preveni un asemenea caz: ''Eu, personal, habar nu am avut''.

Cristina Vărzaru, secretar general al FRH, a adăugat că medicul de la lot Florin Ciocoiu ţine legătura cu jucătoarele de echipă naţională ''în sensul că dacă apar accidentări, probleme de sănătate, toate acestea ajung la federaţie prin medicul echipei naţionale. Dar situaţia în care suntem nu aduce în discuţie o problemă medicală a jucătoarelor. Nu avem un control asupra măsurilor de refacere a jucătoarelor la nivel de echipă de club. Nu este o situaţie care s-a întâlnit la o acţiune a echipei naţionale, ci este o situaţie care s-a descoperit la nivelul unei echipe de club. Parte dintre jucătoare astea mi-au fost colege la echipa naţională şi de club, nu cred că ele vreodată în viaţa lor s-ar fi gândit cu bună intenţie să trişeze competiţia''.

Vărzaru a explicat şi cum s-a derulat comunicarea cu federaţia din Muntenegru, care a exclus-o din lot pe Ivona Patricevic, jucătoare tot la Corona Braşov.

''De luni, federaţia din România şi cea din Muntenegru au stat într-un dialog continuu, atunci când au venit date noi la această situaţie. Această comunicare între cele două federaţii e mai uşoară pentru că îl avem pe antrenorul Adrian Vasile în staff-ul lor. Ei au ştiut de la noi de unde să pornească, cu detalii de la noi. Ei au luat decizia având detalii de la noi la cald, odată ce noi am avut alte şi alte detalii la situaţia în sine. Nu a fost o competiţie în sine între cele două federaţii pentru cine ia mai repede decizia. Noi am vrut ca această decizie să fie corectă, şi luată în urma tuturor detaliilor pe care le avem. Faptul că Muntenegru a ieşit cu decizia de a lăsa acasă jucătoarea cu câteva ore înaintea noastră nu ne pune pe noi într-o lumină proastă'', a declarat fosta extremă.

Preşedintele FRH a opinat că WADA a descoperit acest caz prin monitorizarea conturilor sportivilor de pe reţelele de socializare: ''Vorbim de o echipă şi de nişte jucătoare care au cumulat foarte multă oboseală în ultimul timp şi motivarea este recuperare, lucru care s-a şi întâmplat. Este o controversă la nivel mondial faţă de această procedură, fiindcă, nu poate fi dovedită, nu există un aparat care să măsoare şi să cuantifice diferenţele în urma unei proceduri de genul acest. În schimb, WADA a deschis această procedură foarte simplu, cu ajutorul unor poze pe Instagram, în care se arată procedura şi de aici a plecat totul''. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…