Handbal masculin: Fostul campion mondial Mircea Costache a murit la vârsta de 75 de ani

Fostul mare handbalist român Mircea Costache, dublu campion mondial (1961 și 1964) și câștigător al Cupei Campionilor Europeni din 1965, a decedat în noaptea de luni spre marți, la vârsta de 75 de ani, anunță Federația Română de Handbal și CS Dinamo.

Născut la data de 2 mai 1940, la București, Mircea Costache și-a început activitatea de handbalist sub îndrumarea antrenorului Constantin Popescu. Marcator al golului decisiv din finala Campionatului Mondial din 1961 înscris împotriva Cehoslovaciei, Mircea Costache a avut o activitate de sportiv încununată de succese, atât la națională, cât și la Dinamo București, precum și ca antrenor, el pregătind echipele reprezentative ale Algeriei, Portugaliei și României.

Pe lângă cele două titluri mondiale, în palmaresul său mai figurează o medalie de bronz la CM din 1967, una de argint la Campionatul Mondial Universitar din 1968, Cupa Campionilor Europeni cu Dinamo în 1965 și opt titluri de campion național cu echipa din Șoseaua Ștefan cel Mare.

Mircea Costache s-a stins în urma unor probleme cardiace majore.

"A fost un jucător uriaș, atât din punct de vedere al valorii sportive, cât și umane. A făcut parte din prima generație mare a handbalului românesc și a marcat golul victoriei din finala mondială din 1961, cu Cehoslovacia, care ne-a adus prima medalie de aur", a declarat fostul campion mondial Valentin Samungi.

"A fost un pivot talie mondială la vremea respectivă. Avea o priză extraordinară a mingii și un simț al porții deosebit. Am mai pierdut un mare campion, de care oamenii au uitat în ultimii ani", a declarat o altă mare glorie a handbalului românesc, Marin Dan.

Mircea Costache II a fost decorat în România cu Ordinul Muncii în 1961, Medalia Meritul Sportiv în 1964, Medalia Serviciu Credincios în 2001, iar în Portugalia a primit, în 1993, Medalia Bune Servicii Sportive. A fost Maestru Emerit al Sportului.

Decesul lui Costache survine la două luni după cel al lui Gheorghe Gruia (75 ani), survenit la începutul lunii decembrie, în Mexic.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum va fi reformat Ministerul de Interne. Poliţia înghite Jandarmeria la oraş. La sate, e invers

2 Dovada vie a faptului că lupta anticorupție a murit

3 Ți-ai dracu de șobolani! / Șerban Nicolae și-a secretizat sursa a 260.000 de euro, un cont și salariul de la sta…

4 Asta se întâmplă în toate instituțiile! De fapt, tot PSD conduce România!

5 VIDEO Prostul Guvernului a comis-o în direct: penelede, penedeleo, penedele doi..pene

recomandări

Te ia DNA: Ionut Savoiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Avem apă pe Marte. Dar viață?