Handbal masculin: România are șansa a doua în confruntarea cu Serbia, afirmă președintele FRH, Alexandru Dedu

Handbal masculin: România are șansa a doua în confruntarea cu Serbia, afirmă președintele FRH, Alexandru Dedu

Naționala masculină de handbal a României pornește cu șansa a doua în duelul cu puternica reprezentativă a Serbiei, în preliminariile EURO 2018, a afirmat președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, într-un comunicat remis AGERPRES.

''Realist vorbind, noi plecăm cu șansa a doua în această confruntare, dar la fel am plecat și în meciul cu Belarus și în cel cu Polonia. Ce îmi doresc este ca băieții să fie sănătoși în primul rând și să se dăruiască pe teren. Va fi și un duel tactic, și aici suntem bine reprezentați, trebuie în schimb să fim puternici fizic și lucizi pentru a pune în aplicare ceea ce o să ne ceara antrenorul'', a spus Alexandru Dedu.

Președintele FRH a vorbit și despre rivalitatea istorică dintre cele două reprezentative: ''Toate meciurile sunt importante, meciul cu Serbia are și o încărcătura istorică, tot timpul am avut meciuri importante și cu plăcere îmi aduc aminte când Serbia și România erau vârfuri''.

Primul meci al dublei cu Serbia va avea loc pe 4 mai, de la ora 20,00, în Sala Lascăr Pană din Baia Mare, în preliminariile EURO 2018. O victorie ar aduce tricolorii mai aproape de calificarea la turneul final după o absența de 22 de ani.

''Nu am ales întâmplător Baia Mare, sunt mai mulți factori care au dus aici: în primul rând, avem nevoie de public cunoscător care sesizează importanța acestui meci, public care să fie lângă echipa națională. În al doilea rând, Baia Mare este un oraș al handbalului, care trece printr-un moment nu tocmai fericit în momentul de față și am vrut să arătăm sprijinul federației și faptul că ne pasă de ceea ce se întâmplă acolo. Iar în al treilea rând, a fost și o alegere strategică, fiindcă am vrut să fie cât mai departe de granița cu Serbia'', a precizat președintele FRH, Alexandru Dedu.

Antrenorul naționalei României, spaniolul Xavier Pascual, a convocat 7 jucători de peste hotare pentru meciurile cu Serbia. Printre modificările efectuate, comparativ cu lotul din meciurile cu Belarus și Polonia, se numără revenirea lui Dan Racoțea, debutul lui Javier Humet sub tricolor și renunțarea, pentru aceasta partida, la pivoții Adrian Rotaru și Iulian Stamate, interul dreapta Bogdan Criciotoiu, extrema stânga Nicușor Negru și portarul Ionuț Irimuș.

Lotul României:
Portari: Mihai Popescu (Saint Raphael Var Handball/Franța), Ionuț Iancu (CSM București);
Extreme stânga: Chike Onyejekwe (HC Odorhei), Răzvan Pavel (AHC Potaissa Turda);
Extreme dreapta: Valentin Ghionea (Orlen Wisla Plock/Polonia), Andrei Mihalcea (HC Odorhei);
Pivoți: Dan Andrei Savenco (Dinamo București), Andras Szasz (HC Odorhei), Marius Mocanu (Dinamo București);
Interi stânga: Dan Racoțea (Orlen Wisla Plock/Polonia), Ionuț Ramba (TBV Lemgo/Germania), Georgică Cîntec, Radu Lazăr (ambii de la AHC Potaissa Turda);
Interi dreapta: Marius Sadoveac (Tremblay en France/Franța), Javier Humet (CSM București), Demis Grigoraș (Grundfos Tatabanya/Ungaria);
Centri: Alexandru Csepreghi (USC Handball/Franța), Cristian Fenici (SCM Politehnica Timișoara).

Xavier Pasqual Fuertes este antrenor principal, Eliodor Voica e antrenor secund, iar Jaume Fort Mauri îndeplinește atribuțiile de antrenor cu portarii.

Selecționerul Serbiei, Jovica Cvetkovic, va miza pe un lot de 22 jucători, din care fac parte toate vedetele lor ce evoluează în campionatele de top din Europa. Extrema Darko Djukic (KS Kielce — câștigătoarea Ligii Campionilor 2016), interul stânga Petar Djordjic (SG Flensburg — câștigătoarea Ligii Campionilor 2014), centrul Petar Nenadic (Fuchse Berlin — câștigătoarea EHF Cup 2015), interul Zarko Sesum (Frisch Auf Goeppingen — câștigătoarea EHF Cup 2016) vor evolua contra României. Veteranul Dalibor Cutura (HC Dobrogea Sud, 40 ani) face și el parte din lotul pentru dubla cu România.

În Grupa a 2-a a preliminariilor EURO 2018, România ocupă primul loc, cu 4 puncte, urmată de Belarus, 2 puncte, Serbia, 2 puncte, și Polonia, 0 puncte. Tricolorii au obținut victorii cu Belarus (26-23, în deplasare) și cu Polonia (28-23, acasă), iar Serbia a învins Polonia (37-32, în deplasare), pierzând cu Belarus (27-36, acasă).

România va juca acasă primul meci cu Serbia, pe 4 mai, la Baia Mare (20,00), returul fiind programat pe 7 mai la Kragujevac (21,00).

Primele două clasate și cea mai bună formație de pe locul al treilea în cele șapte grupe se vor califica la turneul final din Croația, programat între 12 și 28 ianuarie 2018.

AGERPRES (AS-editor: Mihai Țenea, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria