Harghita: Doi ursuleţi, refugiaţi într-un brad în urma luptei dintre două ursoaice-relocaţi la orfelinatul din Hăşmaş

Harghita: Doi ursuleţi, refugiaţi într-un brad în urma luptei dintre două ursoaice-relocaţi la orfelinatul din Hăşmaş

Doi pui de urs care s-au refugiat într-un brad, la Băile Tuşnad, în noaptea de miercuri spre joi, în urma luptei dintre două ursoaice, vor fi relocaţi la orfelinatul de urşi din munţii Hăşmaş.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos László, a declarat pentru AGERPRES că, în timpul nopţii, două ursoaice cu câte trei pui s-au luat la bătaie, pe aleea Brazilor din Băile Tuşnad.

Cei şase ursuleţi s-au refugiat în copac, dar unul a coborât sau a căzut din brad şi a fost omorât de cealaltă ursoiacă. După un timp, ursoiacele s-au refugiat în pădure. Ursoaica al cărei pui a fost ucis a plecat cu acesta în pădure, iar ceilalţi doi au rămas în copac.

Localnicii au alertat jandarmii, care asigură zona încă din timpul nopţii, întrucât există riscul ca ursoaica să revină, iar la faţa locului au venit reprezentanţii tuturor autorităţilor competente.

Potrivit sursei citate, Agenţia de Protecţia Mediului, împreună cu Instituţia Prefectului, Garda de Mediu, autorităţile locale şi alţi factori implicaţi, a luat decizia relocării celor doi ursuleţi la orfelinatul specializat din munţii Hăşmaş.

Şeful APM Harghita a explicat că se va încerca capturarea celor doi pui de urs, inclusiv folosindu-se scara de pompieri, după care aceştia vor fi transportaţi la rezervaţie.

Întrebat dacă nu s-a luat în calcul redarea lor mamei, Domokos László a spus că nu se ştie dacă aceasta se va mai întoarce sau dacă nu cumva este rănită, iar dacă vor coborî din copac sau vor fi capturaţi, ursuleţii nu pot fi lăsaţi în oraş.

Acesta a mai precizat că situaţii de acest gen, când ursoaicele se bat şi ucid puii alteia sunt nenumărate în natură, "dar se întâmplă fără martori".

Prezenţa mai multor urşi au fost semnalată în ultimele zile în Băile Tuşnad, aceştia fiind îndepărtaţi în pădure de către jandarmi. AGERPRES (A, autor: Gina Ştefan, editor: Diana Dumitru, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale