Harghita: Intervenţii ale jandarmilor, în weekend, pentru îndepărtarea unor urşi din mai multe localităţi

Harghita: Intervenţii ale jandarmilor, în weekend, pentru îndepărtarea unor urşi din mai multe localităţi

Jandarmii harghiteni au intervenit, la sfârşitul săptămânii, pentru îndepărtarea unor urşi din municipiul Miercurea Ciuc şi din localităţile Băile Tuşnad, Izvoru Mureşului şi Cioboteni, prezenţa acestora fiind semnalată prin nouă apeluri făcute la numărul de urgenţă 112.

Potrivit Biroului de Presă al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, sâmbătă au fost primite şase apeluri care semnalau prezenţa urşilor în localităţile Miercurea Ciuc şi Băile Tuşnad.

Primul apel anunţa prezenţa unui urs în curtea unei pensiuni din Băile Tuşnad, unde a fost trimis un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad, care a îndepărtat animalul înspre pădure.

De asemenea, un bărbat a anunţat prezenţa unui urs în mijlocul staţiunii Băile Tuşnad, şi acesta fiind alungat de echipajul aflat în misiune pe raza staţiunii.

În cursul serii de sâmbătă, un al treilea apel semnala prezenţa unui urs în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de jandarmerie din cadrul Detaşamentului 1 Jandarmi Mobil care a îndepărtat animalul sălbatic din curtea instituţiei medicale.

La puţin timp, un bărbat anunţa prezenţa unui urs pe strada Gării din Băile Tuşnad, animalul fiind îndepărtat din zona locuită de către un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad.

Tot sâmbătă seara, o femeie a semnalat prezenţa unui urs în apropierea unui izvor din aceeaşi staţiune, acesta fiind îndepărtat de către un echipaj de ordine publică, format dintr-un jandarm şi un poliţist.

Al şaselea apel a anunţat prezenţa unui urs în apropierea unui hotel din staţiune, dar animalul nu a fost găsit în zonă.

Duminică au fost primite trei apeluri care semnalau prezenţa urşilor în localităţile Băile Tuşnad, Izvoru Mureşului şi Cioboteni.

Primul apel făcea referire la prezenţa unui urs lângă gara CFR din Băile Tuşnad, animalul fiind îndepărtat din zona locuită de către un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad.

În aceeaşi zi a fost semnalată prezenţa unui urs în localitatea Izvoru Mureşului, la faţa locului fiind trimis un echipaj din cadrul Detaşamentului 4 Jandarmi Gheorgheni. De asemenea, în zonă au fost prezenţi şi doi membri ai asociaţiei de vânători.

Îndepărtarea acestuia a fost mai dificilă şi de durată deoarece ursul se întorcea la scurt timp în zona din care era îndepărtat. Într-un final, acesta a fost îndepărtat spre pădure.

Sâmbătă seara a fost primit ultimul apel, care semnala prezenţa unui urs în Cioboteni, acesta fiind îndepărtat de către săteni până la sosirea echipajului de jandarmi în zonă.

În toate cazurile au fost trimise de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă mesaje RO-ALERT, prin care oamenii erau avertizaţi de pericol, iar la faţa locului au fost prezente, în sprijin, echipaje medicale.

Jandarmii harghiteni fac apel la cetăţeni să nu mai meargă la locul unde este semnalată prezenţa urşilor în mesajele RO-ALERT, pentru a nu-şi pune viaţa în pericol şi pentru a nu îngreuna intervenţia de îndepărtare a animalelor.

"Pe această cale, facem un apel la cetăţeni să înţeleagă că menirea mesajelor RO-ALERT nu este acela de a-i face să vină într-un număr cât mai mare la locul unde este semnalată prezenţa urşilor, pentru că astfel îşi pot pune viaţa în pericol, dar şi îngreunează intervenţia instituţiilor abilitate să soluţioneze astfel de situaţii. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia", au precizat reprezentanţii Biroului de Presă al IJJ Harghita. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...