Harghita: Prefectul solicită anularea în instanță a hotărârii prin care steagul secuiesc a fost votat steagul județului

Harghita: Prefectul solicită anularea în instanță a hotărârii prin care steagul secuiesc a fost votat steagul județului

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, s-a adresat instanței solicitând anularea hotărârii Consiliului Județean prin care steagul secuiesc a fost aprobat ca steag al județului, motivând că aceasta încalcă mai multe legi.

În documentele înaintate Tribunalului Harghita se arată că, 'în urma exercitării controlului de tutelă administrativă, prefectul a constatat faptul că hotărârea a fost adoptată cu încălcarea mai multor prevederi legale și constituționale și cu nesocotirea drepturilor și intereselor tuturor cetățenilor județului Harghita'.

Potrivit sursei citate, hotărârea menționată este similară cu o alta, adoptată în 2009, care a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureș prin decizia civilă nr. 2690/R/26.09.2012, definitivă și irevocabilă. Drept urmare, decizia Curții de Apel, în care se arată că steagul este monoetnic și nu este reprezentativ pentru toți locuitorii, se bucură de 'puterea lucrului judecat' și nu poate fi contrazisă prin nicio altă hotărâre.

'Instanța (nr: Curtea de Apel Târgu Mureș) a reținut că modelul de steag adoptat de CJ este un steag monoetnic, fără reprezentativitate pentru interesul colectivităților pe care acesta este obligat, prin lege, să-l servească. Ca atare, atâta vreme cât există o hotărâre judecătorească ce s-a pronunțat în mod definitiv și irevocabil asupra legalității modelului de steag, ca fiind steagul județului, acesta se bucură de puterea lucrului judecat, adică nu poate fi contrazisă prin nicio altă hotărâre', se precizează în documentele trimise Tribunalului de Instituția Prefectului.

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a declarat că a solicitat instanței să constate că, prin introducerea doar a anumitor simboluri heraldice pe steagul aprobat, Consiliul Județean nu a acționat în numele și în interesul colectivităților pe care le reprezintă.

'Adoptarea, printr-un act administrativ cu caracter normativ a așa/zisului steag secuiesc, în calitate de simbol oficial al unei unități administrativ teritoriale în care trăiesc și români, precum și locuitori ai altor etnii, respectiv transformarea unui simbol monoetnic specific în mod exclusiv al unei comunități, într-un simbol al unei autorități publice a statului român nu corespunde obligației de respectare a interesului social și a politicii legislative a statului român, cu atât mai mult cu cât autonomia locală este exercitată pe baza și în limitele prevăzute de lege. De aceea, consider că orice steag trebuie să fie reprezentantiv pentru toți locuitorii județului, mai ales că, în virtutea prevederilor Constituției, cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări', a declarat presei prefectul Adrian Jean Andrei.

Prefectul a punctat faptul că a cerut Consiliului Județean revocarea acestei hotărâri și intrarea în legalitate, dar autoritatea publică nu s-a conformat, motiv pentru care s-a solicitat anularea acesteia în instanță.

'Am solicitat instanței anularea hotărârii, pentru că ea încalcă legile și Constituția României, steagul nefiind reprezentativ pentru toate comunitățile din județ. Consiliul Județean trebuia să mai țină seama și de normele de tehnică legislativă pentru elaborarea hotărârii, era obligat să ia în considerare interesul social, politica legislativă a statului român, cerințele corelării cu reglementările interne și armonizarea legislației naționale cu legislația comunitară și cu tratatele internaționale la care România este parte. Însă, aceste cerințe nu au fost respectate, având în vedere faptul că în luna decembrie a fost depus un amendament de completare a proiectului de hotărâre, în speță de aplicare pe steag a unui simbol care să reprezinte și comunitatea românească, iar această solicitare nu a fost luată în considerare', a declarat prefectul județului.

Consiliul Județean Harghita a aprobat în ședința ordinară din decembrie 2015, cu majoritate de voturi, steagul secuiesc ca steag al județului, o decizie similară fiind luată de deliberativul județean și în 2009.

Proiectul de hotărâre, inițiat de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, a propus cinci variante de steag, prima dintre acestea fiind chiar steagul secuiesc, aprobat ca steag al județului Harghita în 2009. Pe celelalte patru variante se regăseau culorile albastru și auriu, de pe steagul secuiesc, și/ sau simbolurile de pe acesta, respectiv luna și steaua cu opt raze.

Consilierul județean liberal Ion Proca a depus în decembrie un amendament la acest proiect și a solicitat aplicarea simbolului frunzei de stejar, care să îi reprezinte pe românii din județ, întrucât "aceasta este o frunză-simbol, cu rădăcini în cultura, istoria și spiritualitatea neamului românesc".

Amendamentul consilierului liberal a fost respins, însă la vot, iar consilierii UDMR și cei ai Partidului Civic Maghiar au decis, din nou, ca steagul secuiesc să fie steagul județului Harghita.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”