Harghita: Primarii și reprezentanții composesoratelor vor să protesteze la București dacă nu se emite ordin de derogare pentru împușcarea urșilor

Harghita: Primarii și reprezentanții composesoratelor vor să protesteze la București dacă nu se emite ordin de derogare pentru împușcarea urșilor

Reprezentanții administrațiilor locale și cei ai composesoratelor din Harghita au anunțat că sunt hotărâți să protesteze la București dacă nu se emite ordin de derogare pentru împușcarea urșilor, un apel în acest sens fiind lansat și către primarii din Covasna, Mureș, Brașov, Prahova și Argeș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Harghita a informat, miercuri, că 'Asociația Felcsík, împreună cu președintele Consiliului Județean Harghita, fac apel către primarii și șefii composesoratelor din județele Harghita, Covasna și Mureș, respectiv celor din județele Brașov, Prahova și Argeș, de a se alătura inițiativei de participare, în număr cât mai mare la un protest care se preconizează a avea loc miercurea viitoare, 5 iulie la București'.

Protestul urmează să fie organizat în cazul în care nu se emite ordinul de derogare pentru intervenția în cazul carnivorelor mari până la data 30 iunie.

Potrivit sursei citate, protestul de la București a fost ideea primarului din comuna Sândominic, Karda Róbert, care este și președintele Asociației Felcsík și a fost lansată pe fondul incidentului care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, când un urs a atacat un cioban aflat cu oile la păscut.

Karda Róbert a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că se observă o creștere semnificativă a numărului de urși care se apropie de localități și că se teme că astfel de incidente s-ar putea înmulți.

'După cum văd eu lucruri, se observă tot mai mulți urși în apropierea localităților, și acum vorbesc concret de Sândominic. Oamenii văd urși foarte aproape de localități unde ei, acum, în timpul verii, trebuie să-și facă fânul, să lucreze la câmp. Mi-e teamă că se vor întâmpla și în alte părți și tot mai des situații cum a fost la Dănești', a spus Karda Róbert.

Solicitarea primarilor și a reprezentanților composesoratelor este ca, în prima fază, măcar să se permită împușcarea exemplarelor care atacă oamenii, sunt periculoși și creează stricăciuni.

În situația în care nu va fi emis ordinul de derogare pentru intervenția în cazul carnivorelor mari, primarii din Harghita și reprezentanții coposesoratelor spun că vor participa într-un număr cât mai mare la protestul ce ar urma să aibă loc la Ministerul Mediului și la care speră să se alăture și primari din alte județe.

Președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, și prefectul județului, Adrian Jean Andrei, au înaintat marți o adresă ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, prin care solicită emiterea ordinului de derogare pentru intervenția de urgență în cazul urșilor care atacă oameni sau provoacă daune materiale.

Potrivit documentului semnat de cei doi, creșterea populației de urs pune în pericol nu numai siguranța culturilor și a animalelor domestice, dar și viața oamenilor, în condițiile în care aproape zilnic s-au înregistrat atacuri și daune provocate de urs, iar 'în rândul oamenilor domnește o stare de nesiguranță'.

În adresa menționată, se mai arată că și din punct de vedere al turismului, ursul aflat în căutare de hrană în teritoriile locuite reprezintă un pericol, cei doi oficiali județeni solicitând aprobarea de urgență a derogărilor privind împușcarea exemplarelor care atacă oameni și provoacă stricăciuni.

Și reprezentanții asociațiilor vânătorești și ai proprietarilor de terenuri din mai multe zone ale țării au solicitat, printr-un apel care a fost înaintat ministrului Mediului, să fie emis ordinul de derogare pentru vânătoarea la urși, întrucât numărul pagubelor produse de aceste animale crește, iar populația este tot mai intolerantă și poate recurge la metode proprii de apărare.

De la începutul anului, în Harghita zeci de animale au fost ucise și patru persoane au ajuns la spital, în urma unor atacuri ale urșilor.

AGERPRES/(A, AS — autor: Gina Ștefan, editor: Nona Jalbă, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...