Hari Bucur-Marcu: Atacul SUA asupra Siriei, o sancțiune militară punctuală

Hari Bucur-Marcu: Atacul SUA asupra Siriei, o sancțiune militară punctuală

Expertul în securitate națională, Hari Bucur-Marcu, consideră că atacul lansat de Statele Unite ale Americii asupra Siriei reprezintă o sancțiune militară punctuală ca răspuns la faptul că forțele siriene au folosit armele chimice împotriva populației civile.

 "În comportamentul internațional de securitate, ce au făcut Statele Unite se numește o sancțiune militară punctuală. E un mesaj militar că anumite gesturi politice, de securitate ale guvernului sirian nu sunt acceptabile și, ca urmare, ele sunt sancționate de data asta și de fiecare dată când se vor produce", a declarat vineri, pentru AGERPRES, Bucur-Marcu.

În opinia sa, gestul SUA nu va avea urmări majore, dincolo de o anumită retorică și de unele proteste la adresa Washingtonului.

"N-ar trebui să se întâmple nimic mai mult decât asta. Va fi o retorică, vor fi proteste, SUA vor fi acuzate că acționează unilateral. De fapt ei au promis asta, că așa se va întâmpla și că această acțiune unilaterală e de fapt o consecință a opoziției ferme rusești — folosirea inclusiv a dreptului de veto în Consiliul de Securitate al ONU — pentru ca organizațiile internaționale, mai ales ONU, să-l condamne și să ia măsuri clare împotriva guvernului care a folosit armele chimice împotriva populației civile", a adăugat acesta.

Hari Bucur-Marcu a arătat că responsabilitatea rezolvării conflictului sirian aparține Rusiei, atâta vreme cât forțele acestui stat sunt în teritoriu.

"În conflictul sirian nu poate nimeni acționa militar atâta vreme cât e Rusia prezentă acolo. Să se subordoneze Rusiei unul sau mai mulți membri NATO ca să rezolve problema siriană, e puțin probabil. Practic, responsabilitatea rezolvării conflictului revine în totalitate Federației Ruse în momentul de față care, nefiind imparțială, ține partea Guvernului Assad și, ca urmare, încurcă lucrurile mai mult decât să le descurce", a susținut expertul.

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria , au declarat oficiali americani citați de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad.

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ținte din baza "Shayrat".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina