HARTA candidaților „PĂTAȚI”! Sunt PESTE 250!

HARTA candidaților „PĂTAȚI”! Sunt PESTE 250!

Cu toate că au păgubit tocmai localitatea pe care o păstoresc, au executat ani de închisoare pentru fapte de corupție, au fost condamnați sau sunt anchetați pentru abuz în serviciu sau luare de mită, au fost declarați incompatibili, au fost dovediți ca fiind foști colaboratori ai Securității sau apar până și în dosare de proxenetism, peste 250 de astfel de candidați încearcă în această duminică să câștige un mandat de primar.
Jurnaliștii afiliați Inițiativei pentru o Justiție Curată  au căutat, în ultimele săptămâni, candidați care au avut sau au probleme cu legea. În urma centralizării datelor din 26 de județe și din București, am descoperit 277 de persoane care s-ar încadra în cel puțin una dintre categoriile enumerate mai sus.

Pentru situația completă a candidaților penali sau incompatibili, consultă harta interactivă de mai jos. Prin click pe un candidat, se pot accesa detaliile referitoare la acesta. 

Pe lângă numărul impresionant de candidați care se prezintă în această duminică în fața alegătorilor în ciuda unor dosare penale sau de incompatibilitate, situația atinge, pe alocuri, limitele absurdului.

La Râmnicu Vâlcea, de exemplu, Mircia Gutău candidează cu toate că a fost condamnat la închisoare cu executare de două ori: o dată după ce a fost prins în flagrant luând mită și încă o dată pentru alte fapte de corupție. În același județ, Vâlcea, în comunele Diculești și Sutești, pentru că primarii nu mai pot candida pentru că au fost condamnați, se încearcă o simulare a monarhiei prin înscrierea copiilor penalilor în cursa pentru primărie.

La Baia Mare, Cătălin Cherecheș își desfășoară campania din arest, după ce a fost acuzat de DNA de luare de mită. Conform anchetatorilor, el ar fi numit o persoană (care urma să îi devină denunțător) într-un post de conducere a clubului FCM Baia Mare, promițându-i și asistență financiară, dar numai sub condiția ca o parte din acești bani să se întoarcă în buzunarul lui.

Județul Iași are 5 orașe. În patru dintre ele, primarii au avut cu probleme penale, Gheorghe Nechita fiind cap de listă cu 4 dosare pe numele său. El nu candidează, însă o fac primarii din Târgu Frumos, Pașcani și Hârlău.

Numărul incompatibililor sătmăreni sesizați de ANI atinge cote uluitoare: 21 de primari au intrat în vizorul Agenției Naționale de Integritate. Mai mult decât atât, 16 din aceștia candidează pentru un nou mandat.

Doljul se poate mândri cu faptul că dintr-un total de 111 de primari aleși în 2012, aproape un sfert (26) s-au ales cu dosare penale sau au fost declarați incompatibili, iar 16 dintre ei candidează din nou. Din aceștia, 13 sunt de la PSD, doi de la PNL și unul din partea UNPR.

O situație curioasă tot din punctul de vedere al proporțiilor se prezintă în județul Constanța, la Tuzla, unde din 6 candidați la primărie, 3 au probleme penale.

În Vaslui, comuna Oșești, primarul Grigore Lefter candidează din nou după a fost condamnat în 2014 la un an de închisoare cu suspendare pentru că și-a angajat fiul pe post de consilier personal, iar în același an a mai primit o condamnare cu suspendare pentru fraude de fonduri europene. Tot în județul Vaslui, Benone Pletea, primar din Ibănești, este cunoscut în zonă pentru că a fost dat afară din timpul examenului de bacalaureat în 2008. Cu un an înainte, el a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare după ce a depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă o diplomă falsă care atesta că a absolvit Academia de Studii Economice, în ciuda faptului că el terminase numai 10 clase. În același județ, la pentru primăria Negrești candidează din partea PMP Liviu Scafaru, un om de afaceri cunoscut pentru legăturile sale cu lumea interlopă, pentru faptul că a fost colaborator al Securității, dar și pentru isprăvile copiilor săi: fiul a fost închis pentru trafic de droguri și, după ce a fost pus în libertate, a produs un accident de mașină, abandonând, apoi, vehiculul pentru că se afla sub influența băuturilor alcoolice; fiica, avocată în Barou din Vaslui, se află și ea în spatele gratiilor după ce a încercat să mituiască un gardian de la Penitenciarul din Iași pentru a introduce telefoane mobile și alcool în închisoare, pentru prietenul său interlop asociat clanului Cordunenilor, cunoscut și sub apelativul „Cap de Porc”.

Costică Dobre este candidatul PSD la Primăria comunei Șuțești, din județul Brăila. El este acuzat de DIICOT, alături de fratele său, de proxenetism, trafic de minori, complicitate de trafic de minori, trafic de persoane, inițierea unui grup infracțional organizat și aderearea/sprijinirea unui grup infracțional organizat. Între timp, fratele său a fost încarcerat pentru 15 ani de autoritățile elene pentru proxenetism. Cu toate acestea, șeful interimar PSD Brăila a girat pentru candidatura acestuia, spunând că el are „doar calitatea de suspect în dosarul fratelui său, declară că este nevinovat”.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...