Hellvig: E momentul unei ample dezbateri pentru un pachet de legi privind securitatea națională

Hellvig: E momentul unei ample dezbateri pentru un pachet de legi privind securitatea națională

Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a declarat, miercuri, la ședința de bilanț a instituției, că este momentul unei dezbateri ample pentru un pachet de legi privind securitatea națională care să fie "minim intruzivă" și să ofere "garanții constituționale".

"Principalul nostru aliat e și va rămâne cetățeanul, iar un cetățean educat e un aliat puternic. Celălalt sprijin al nostru este și va rămâne legea. (...) Noi lucrăm numai pe baza mandatului primit de la decidenți. În 2017, SRI e chemat să protejeze și să promoveze securitatea națională a României pe baza unei legi principale din 1991. Sunt de atunci 26 de ani în care realitățile s-au schimbat radical. (...) E momentul unei ample de dezbateri publice pentu un pachet de legislație pe securitate națională minim intruzivă, cu garanții constituționale pentru cetățeni și mai ales cu repere etice, dar adaptată la ceea ce trăim azi. Legea trebuie să protejeze drepturile și libertățile cetățenilor, dar și să ofere cadrul prin care să asigure aceste drepturi și libertăți. Fără abuzuri, pe model occidental, transparent și corect", a spus Hellvig.

Pe de altă parte, el s-a pronunțat pentru mai multă atenție la pericolele reprezentate de terorism, spionaj, trafic ilegal, atacuri cibernetice, dar și la alte categorii de atacuri cibernetice ori forme de agresiuni hibride și informaționale.

"Prin programul nostru de promovare a culturii de securitate dorim să creăm în societate anticorpii necesari respingerii formelor de agresiune subtilă pe care unele state încearcă să le utilizeze acolo unde au interesul. Ofițerii serviciului vor ieși mai mult în societate pentru a explica oamenilor și instituțiilor cum trebuie să-și genereze măsuri de protejare a datelor, a patrimoniilor, a infrastructurilor conectate și cum să se pună mai ales la adăpost în fața încercărilor de influențare ilicită", a adăugat directorul SRI.

AGERPRES/(A — autor: Cătălin Alexandru, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…