Hezbollah salută atacul Hamas asupra Israelului: „O operațiune eroică la scară mare”

Hezbollah salută atacul Hamas asupra Israelului: „O operațiune eroică la scară mare”

Mișcarea șiită libaneză Hezbollah, care dispune de un puternic braţ armat, a felicitat sâmbătă mişcarea islamistă palestiniană Hamas pentru „operaţiunea sa eroică la scară mare” împotriva Israelului.

Simpatizanți Hezbolllah FOTO EPA-EFE

Braţul armat al Hamas a anunţat sâmbătă că a declanşat operaţiunea „Potopul Al-Aqsa” împotriva Israelului şi că a lansat deja peste 5.000 de rachete dinspre Fâşia Gaza. Armata israeliană a început la rândul ei o campanie de represalii numită „Săbii de oțel”.

„Hezbollah felicită poporul palestinian şi pe aliaţii săi din Brigăzile al-Qassam şi Hamas” pentru „această operaţiune eroică la scare mare” şi „victorioasă”, a afirmat mișcarea şiită într-un comunicat.

Hezbollah, un inamic inveterat al Israelului, întreţine relaţii bune cu Hamas, care se află la putere în Fâşia Gaza începând din 2007, notează AFP, potrivit Agerpres .

„Comandamentul rezistenţei islamice în Liban (...) este în contact direct cu comandamentul rezistenţei palestiniene în ţară şi în străinătate şi evaluează fără încetare evenimentele şi mersul operaţiunilor”, adaugă Hezbollah.

„Axa de rezistenţă” este termenul folosit pentru a evoca mişcările palestiniene, libaneze, siriene şi altele care sunt apropiate de Iran şi se opun Israelului, precizează AFP.

Nu există informații deocamdată dacă Hezbollah a dat curs apelului Hamas de a se alătura operațiunii împotriva Israelului.

Anterior, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a acuzat Hamas că a declanşat „un război împotriva statului Israel”.

Armata israeliană a anunţat că a trimis „zeci de avioane de luptă pentru a lovi ţinte ale mişcării (Hamas, n. red.) în Fâşia Gaza”.

Potrivit Hezbollah, operaţiunea „Potopul Al-Aqsa” este „un răspuns decisiv la crimele continui ale ocupaţiei (israeliene, n. red.) şi la atacurile continui împotriva locurilor sfinte”. Ea este, de asemenea, „un mesaj adresat lumii arabe şi musulmane (...), în special celor care caută să-şi normalizeze relaţiile” cu Israelul, într-un moment în care această ţară poartă discuții cu Arabia Saudită.

Un posibil conflict israeliano-iranian?

Profesorul Valentin Naumescu, expert în relaţii internaţionale, susține că întrebarea nu este dacă Israelul va câștiga și de data aceasta războiul, ci dacă se va ajunge la bombardarea facilităților militare ale Iranului.

În opinia lui Naumescu, Israelul va riposta pe scară largă și va obține, fără probleme, victoria: „Hamas a atacat Israel. Masiv. În ziua de Șabat, mizând pe surpriză și pe dificultatea israelienilor de a mobiliza rapid o reacție. Fără îndoială, riposta militară a Israelului va fi puternică, dură, pe scară largă. Și legitimă. Întrebarea nu este dacă Israel va câștiga și de data aceasta războiul, ci dacă se va ajunge la bombardarea facilităților militare ale Iranului, pe care Israel o vizează de câțiva ani”.

Potrivit profesorului Naumescu, atacul Hamas îi vine „mănușă” premierului israelian Benjamin Netanyahu. „Îl poate transforma peste noapte din „politicianul problemă” al democrației israeliene în „eroul” care rezolvă problema Hamas și dă o mână de ajutor importantă Ucrainei, prin distrugerea unor capacități de producție militară ale Iranului, în particular cea de drone, care ar putea fi lovite odată cu instalațiile nucleare”.

Războiul actual dintre Israel și militanții palestinieni a izbucnit în contextul în care evreii sărbătoresc sâmbătă ultima zi a sărbătorii Sukkot, când numeroşi pelerini şi turişti vin în ţară în timpul vacanţei şcolare. De asemenea, se împlinesc 50 de ani şi o zi de la începutul războiului arabo-israelian din 1973, care s-a soldat cu moartea a 2.600 de israelieni şi cu cel puţin 9.500 de morţi şi dispăruţi de partea arabă în trei săptămâni de lupte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană