Hong Kong: Poliția trage focuri în aer după o revoltă (mass-media)

Hong Kong: Poliția trage focuri în aer după o revoltă (mass-media)

Polițiști din Hong Kong dotați cu bastoane de cauciuc au tras focuri de avertisment în primele ore ale dimineții de marți după o revoltă provocată de tentativa poliției de a-i împrăștia pe vânzătorii ambulanți cu ocazia Anului Nou chinezesc, transmite AFP.

Imagini prezentate la televiziune au arătat un ofițer în timp ce își îndrepta arma în direcția protestatarilor care aruncau cu cărămizi, sticle și paleți din lemn asupra polițiștilor din fosta colonie britanică.

Incidentele care au avut loc la Mongkok, cartier foarte populat situat în partea continentală a Hong Kongului, sunt cele mai grave de la manifestațiile prodemocrație din toamna lui 2014.

Potrivit mai multor media, poliția a tras cel puțin două focuri de avertisment în aer.

Tulburările au izbucnit atunci când autoritățile au încercat să îi disperseze pe vânzătorii ambulanți.

Manifestanții, printre care membri ai mișcării numite "localiste" care militează împotriva influenței Beijingului la Hong Kong, au încercat să ia apărarea vânzătorilor, susținând că aceștia participă la atmosfera festivă.

Unii "localiști" se pronunță chiar în favoarea independenței Hong Kongului.

"La primele ore, a avut loc o revoltă la Mongkok. Unii dintre protestatari au atacat polițiștii și mass-media", a declarat presei șeful guvernului din Hong Kong, Leung Chun-yin.

"Au provocat incendii, au aruncat cu pietre și alte obiecte în direcția polițiștilor, inclusiv asupra celor care erau deja răniți și căzuseră la pământ", a adăugat el, condamnând "cu fermitate asemenea acte de violență".

În imaginile prezentate la televiziune s-au putut vedea indivizi care au scos pietre din pavaj, s-au bruscat cu polițiștii dotați cu scuturi improvizate ori au dat foc gunoaielor în mijlocul străzii.

Poliția a explicat că a acționat atunci când mulțimea a refuzat să asculte apelurile sale și să se împrăștie.

"Cu scopul de a asigura securitatea și ordinea publică, poliția a luat măsuri ferme, inclusiv folosirea bastoanelor de cauciuc și a gazelor cu piper, pentru a pune capăt violențelor ilegale", a declarat aceasta într-un comunicat, fără să menționeze focurile de avertisment.

Trei persoane au fost arestate, în timp ce trei polițiști au fost răniți și internați în spital, a adăugat textul.

Ulterior, postul de radio RTHK a anunțat că zeci de persoane au fost reținute, potrivit AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 Cine sunt cei patru „oameni obișnuiți" care i-au făcut partid lui Dragnea

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Dur articol! Așa este, domnule președinte?