Hong Kong: Trump măreşte presiunea asupra Chinei

Hong Kong: Trump măreşte presiunea asupra Chinei

Preşedintele american, Donald Trump, a mărit marţi presiunea asupra Chinei, anunţând încetarea regimului economic preferenţial acordat Hong Kongului de Statele Unite şi semnând o lege care prevede sancţiuni împotriva represiunii în teritoriul chinez, notează AFP.

Aceste măsuri sunt un răspuns la impunerea de către China a unei severe legi privind securitatea naţională la Hong Kong.

"Am semnat o lege şi un decret pentru a trage China la răspundere din cauza represiunii populaţiei din Hong Kong", a declarat preşedintele american într-o conferinţă de presă incoerentă în cursul căreia l-a atacat în mai multe rânduri pe adversarul său democrat, Joe Biden.

Decretul, al cărui text nu a fost publicat, pune capăt tratamentului preferenţial pentru Hong Kong. "Hong Kongul va fi tratat ca şi China: fără privilegii speciale, fără tratament economic special şi fără transferul de tehnologii sensibile", a spus el. Donald Trump a adăugat că nu are nicio intenţie să îl întâlnească pe preşedintele chinez Xi Jinping pentru a detensiona situaţia.

Omul de afaceri republican a apreciat că, de fapt, controlul exercitat de Beijing asupra Hong Kongului marchează sfârşitul puterii economice a fostei colonii britanice. "Am pierdut un concurent foarte serios", a mai spus el.

De asemenea, a prezis o hemoragie de creiere din Hong Kong. "Libertatea le-a fost retrasă, mulţi oameni vor pleca", a afirmat preşedintele american.

Legea privind Autonomia Hong Kongului, aprobată în unanimitate de Congresul SUA, "oferă administraţiei mele noi instrumente puternice pentru a face să dea socoteală indivizii şi entităţile implicate în represiunea libertăţilor la Hong Kong", a subliniat Donald Trump.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante