HOPA! Un judecător CSM cere sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru verificarea informaţiilor din presă potrivit cărora Dana Gîrbovan ar fi negociat cu Florin Iordache funcţia de ministru al Justiţiei

HOPA! Un judecător CSM cere sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru verificarea informaţiilor din presă potrivit cărora Dana Gîrbovan ar fi negociat cu Florin Iordache funcţia de ministru al Justiţiei

HOPA! Un judecător CSM cere sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru verificarea informaţiilor din presă potrivit cărora Dana Gîrbovan ar fi negociat cu Florin Iordache funcţia de ministru al Justiţiei.
 
Înaintea de discutarea cererii de retragere a demisiei formulate de Danei Gîrbovan, judecătorul Andrea Chiş a pus în discuţie în Secţia pentru Judecători a CSM dacă ar trebui sesizată Inspecţia Judiciară pentru a vedea dacă Gîrbovan a săvârşit o abatere disciplinară. În caz contrar, atunci să îi fie apărată reputaţia de judecător.

Redăm câteva schimburi de replici din şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii:

Andrea Chiş, judecător CSM: Este o nominalizare politică, făcută de un guvern politic. Eu vă pun în discuţie ceea ce a spus Curtea Constituţională, nu ce spun eu. Vă cer două lucruri: să sesizăm Inspecţia Judiciară, pentru a se stabili dacă s-a săvârşit o abatere disciplinară, sau dimpotrivă să îi apere reputaţia. Cum poate un judecător, fie el şi altul decât doamna Gîrbovan, să îşi negocieze o funcţie politică?

Gabriela Baltag, judecător CSM: Sunt uimită de astfel de afirmaţii. Aveţi dumneavoastră această garanţie că doamna judecător are legături politice?
(…)

Andrea Chiş: Ca să fiu nominlizat trebuie să am o comunicare cu lumea politică? În ce măsură pot comunica, în ce măsură am voie. Nu e vorba aici doar de doamna Gîrbovan, ci de criterii obiective pentru ca alţi colegi să ştie în astfel de situaţii ce pot şi ce nu pot să facă. Dacă aș fi pe lista pentru alegeri, dar nu le as câștiga, nu aş fi in incompatibilitate, că nu am ajuns să ocup funcția, dar asta nu înseamnă că nu am făcut politică. Eu vreau ca noi, ca Secţie de Judecători, să setăm clar nişte criterii.

Bogdan Mateescu, judecător CSM: Independenţa justiţiei nu stă în acceptarea sau respingerea unui ministru, stă în separaţia puterilor în stat. Nu există om providenţial. Independenţa justiţiei nu stă în Dana Gîrbovan.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...