HRW acuză armatele ucraineană şi rusă de faptul că pun în pericol „în mod inutil” civili în război

HRW acuză armatele ucraineană şi rusă de faptul că pun în pericol „în mod inutil” civili în război

”În timp ce Războiul din Ucraina face ravagii, civili au fost prinşi în mod inutil în confrunătri”, constată o cercetătoare HRW, Belkis Wille, citată într-un comunicat.

”Forţele ruse şi ucrainene trebuie să evite să-şi amplaseze trupele printre civili şi să facă tot posibilul să îndepărteze civili din jur”, îndeamnă ea.

HRW anunţă că a documentat patru cazuri în care ruşii au stabilit baze militare în zone rezidenţiale şi trei cazuri în care ucrainenii au făcut la fel.

”Atacurile care au urmat împotriva acestor baze au ucis şi rnit civli”, denunţă organizaţia, cu sedul la New York.

HRW precizează că a intervievat peste 50 de locuitori din şapte localităţi situate în regiunile ucrainene Cernihiv (nord), Harkov (est) şi Zaporijjea (sud) şi că a vizitat şase dintre acestea.

Între cele mai cunoscute cazuri, HRW citează satul Iahidne, din regiunea Cernihiv, în care ruşii au încarcerat aproximativ 350 de civili, timp de o lună, în subsolul unei şcoli pe care au folosit-o drept bază militară.

Forţe ucrainene au stabilit, la rândul lor, o bază într-un centru de control al bolilor într-un cartier rezidenţial din Pokotîlivka, în regiunea Harkov, acuză ONG-ul.

Atunci când ruşii au atacat acest centru, la 28 aprilie, cel puţin şase civili au fost răniţi, iar zeci de case vecine şi şcoala din localitate au fost avariate, potrivit HRW.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie, obligând milioane de ucraineni să se refugieze, omorând mii de civili, la Mariupol, şi provocând distrugeri masive.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro