Hunedoara: Posibilă autoaprindere a stratului de cărbune de la fosta mină Dâlja; din pământ iese fum

Hunedoara: Posibilă autoaprindere a stratului de cărbune de la fosta mină Dâlja; din pământ iese fum

O posibilă autoaprindere de cărbune a fost semnalată, luni, în perimetrul fostei mine de huilă Dâlja, de lângă Petroşani, după ce oamenii din zonă au observat că din pământ a început să iasă un fum cu un miros aparte.

Potrivit primarului municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, la faţa locului a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, însă, din primele estimări, nu ar fi vorba despre o situaţie gravă.

"Se pare că este un foc cumva de suprafaţă, ceva cărbune. Încercăm să udăm şi să stingem, dar vor avea (pompierii, n.r.) şi un procedeu cu nişte lăncii care se vor introduce în pământ şi vor băga apă. Se pare că nu este ceva grav, nu există emanaţii de metan sau altceva", a spus primarul municipiului Petroşani.

El a estimat că, deocamdată, nu este cazul evacuării oamenilor, urmând ca situaţia să fie monitorizată.

La rândul său, directorul Complexului Energetic Hunedoara, Samuel Dioane, a declarat că, după miros, fumul care iese din pământ ar fi unul de cărbune, fără să poată preciza dacă autoaprinderea huilei s-ar fi produs într-o fostă galerie a minei Dâlja.

"Nu ştiu dacă există o galerie, trebuie efectuate măsurători. (...) De pe hartă, galeria respectivă se află la cota 607. O să vedem ce cotă este aici şi dacă există comunicare între galerie şi locaţia respectivă", a spus Dioane.

Cartierul din Petroşani în care a fost semnalată degajarea de fum de la mina Dâlja numără circa 130 de case.

Mina Dâlja, din Valea Jiului, a fost închisă în anul 1999, galeriile fiind inundate cu apă, iar locul a fost ecologizat. AGERPRES / (A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 9 lucruri pe care să NU le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate insultătoare sau respingăto…

2 PSD, dovada corupției crase! / Muistul sclemberist Teodorovici, artizanul afacerii! / Comisia Europeană a întrerup…

3 Ziua în care Anna Lesko a rupt internetul...

4 Așa o fi?

5 Şeful Corpului de Control al Poliţiei Române, „pedepsit” să-şi stabilească singur sancţiunea după ce a fost pr…