Hunedoara: Protest al angajaţilor din Penitenciarul Deva; oamenii au refuzat să intre în schimbul de dimineaţă

Hunedoara: Protest al angajaţilor din Penitenciarul Deva; oamenii au refuzat să intre în schimbul de dimineaţă

Peste 150 de sindicalişti de la Penitenciarul Deva, dar şi colegi de-ai lor de la Codlea şi Aiud, au protestat miercuri, în faţa sediului instituţiei de detenţie, solicitând acordarea drepturilor care li se cuvin şi plata orelor suplimentare, context în care angajaţii din schimbul de dimineaţă au refuzat să intre în serviciu, posturile fiind continuate cu schimbul de miercuri seara.

Protestatarii au menţionat că nu cer majorări de salarii şi au acuzat lipsa de personal. Ei susţin că jumătate din posturile de pază de la Penitenciarul Deva sunt asigurate acum cu deţinuţi, în condiţiile în care angajările în sistemul de penitenciare ar fi blocate.

"Am ajuns să facem pază cu deţinuţii, ceea ce nu este normal. Am ajuns să intrăm în serviciu cu jumătate din numărul necesar de oameni, drept pentru care colegii au ales o formă de protest astăzi (miercuri - n.r.) şi nu au mai intrat în serviciu. La acest moment, sunt oameni care au intrat (la serviciu - n.r.) de ieri, de la ora 19,00. Aşa nu se mai poate! Acest protest este din cauza lipsei de reacţie a guvernanţilor la cererile noastre. Noi nu cerem măriri salariale, solicităm doar să ne acorde drepturile pe care le avem", a declarat preşedintele Sindicatului Independent "Vulturul", Nicolae Grosu.

Potrivit acestuia, fondul de salarii pe acest an este asigurat în proporţie de 80%, norma de hrană şi echipament nu este actualizată, iar angajaţii din penitenciare nu primesc vouchere de vacanţă, deoarece doar 17% din suma necesară acestora ar fi acoperită.

"Protestăm pentru drepturile noastre, pentru faptul că Guvernul nu a acordat sume bugetare şi pentru sistemul penitenciar, pentru orele suplimentare care nu au fost plătite - iar la nivel naţional sunt peste un milion de ore suplimentare neplătite, ceea ce generează o muncă forţată. Protestăm pentru un statut al poliţistului de penitenciare, care a fost solicitat să fie modificat din anul 2004. Schema de personal este acoperită 80%, iar în sectorul operativ este de circa 70%. Facem pază cu deţinuţii din cauza lipsei de personal", a afirmat, la rândul său, preşedintele filialei Deva a Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, Andrei Gheorghiţă.

Pe timpul protestului, sindicaliştii s-au folosit de vuvuzele şi fluiere şi au strigat sloganuri ca: "Lege pentru toţi, nu doar pentru hoţi!", "Demisia!" sau "Ruşine să vă fie!".

Liderii de sindicat prezenţi au spus că protestele vor continua până la soluţionarea revendicărilor, următoarea acţiune fiind programată vineri, la Penitenciarul Codlea. AGERPRES / (A, AS - autor: Sorin Blada, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…

2 A fost sau nu Firea amanta lui Tăriceanu? I-a spart casa fostului soț, Răsvan?

3 VIDEO Cel mai prost interlop din România! / El este dobitocul arestat după ce și-a uitat pistolul în cabina de p…

4 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

5 Așa o fi?