Hunedoara: Protest al energeticienilor de la Termocentrala Mintia

Hunedoara: Protest al energeticienilor de la Termocentrala Mintia

Energeticienii de la Termocentrala Mintia au protestat, luni, în faţa sediului administrativ, nemulţumiţi de întârzierea salariilor şi a altor drepturi băneşti, dar şi în semn de solidaritate cu minerii din Valea Jiului, o parte a sindicaliştilor deplasându-se apoi la Deva, unde au fost primiţi de prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian.

Oamenii sunt îngrijoraţi şi de faptul că nu cunosc ce se va întâmpla cu Complexul Energetic Hunedoara (CEH) în următoarea perioadă, în condiţiile în care li s-a transmis că pentru următoarele trei luni salariile ar urma să fie plătite din fonduri ale Ministerului Muncii, prin AJOFM.

"Noi nu vrem să fim salariaţii AJOFM. Acea soluţie promisă de ministrul Energiei, că vom fi plătiţi timp de trei luni de zile de la AJOFM, fără să ni se spună ce se va întâmpla în a patra lună, nu o putem accepta aşa uşor", a spus preşedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iştoc.

În acest context, sindicaliştii de la Termocentrala Mintia au solicitat ca Guvernul să emită o ordonanţă cu măsuri de protecţie socială în cazul în care CEH ar intra în faliment, restructurare sau reorganizare.

Totodată, liderul sindical a anunţat că Agenţia de Protecţia Mediului Hunedoara a transmis că respinge cererea de solicitare a autorizaţiei integrate de mediu pentru Termocentrala Mintia. În opinia sa, acest aspect va avea efecte asupra aplicării Ordonanţei 60/2019 prin care CEH ar urma să fie divizat în Termocentrala Mintia şi Complexul Energetic Valea Jiului, acesta din urmă constituit din Termocentrala Paroşeni şi minele de cărbune din Valea Jiului.

"În 17 februarie Agenţia de Protecţia Mediului a transmis că se respinge cererea de solicitare a autorizaţiei integrate de mediu, ceea ce înseamnă că nu se mai poate face darea în plată conform Ordonanţei 60/2019, acel transfer pe care l-am încercat către o unitate administrativ-teritorială", a arătat Iştoc.

O delegaţie a Sindicatului Solidaritatea Hunedoara a prezentat prefectului Călin Marian revendicările energeticienilor, începând cu plata drepturilor băneşti restante şi continuând cu cea referitoare la stabilirea unui program de reorganizare a CEH şi implicit a Termocentralei Mintia, astfel încât activitatea să poată continua.

Prefectul judeţului Hunedoara i-a informat pe sindicalişti că problemele acestora vor fi discutate marţi, la Ministerul Energiei, unde este programată o întâlnire cu ministrul Virgil Popescu. La discuţii vor mai lua parte conducerea executivă a CEH, lideri de sindicat şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…