Nikita Chibrin spune că încă își amintește cum colegii săi soldați ruși au fugit după ce ar fi violat două femei ucrainene în timpul desfășurării trupelor la nord-vest de Kiev în martie, relatează CNN .

„I-am văzut fugind, apoi am aflat că erau violatori. Au violat o mamă și o fiică”, a spus el.

Comandanții lor, a spus Chibrin, au ridicat din umeri când au aflat despre violuri. Presupușii violatori au fost bătuți, spune el, dar nu au fost niciodată pedepsiți pe deplin pentru crimele lor.

„Nu au fost niciodată închiși. Doar retrași. Pur și simplu așa: «Plecați!». Au fost pur și simplu retrași din război. Asta e tot”, a afirmat el.

  • Interviul video poate fi urmărit aici .

Chibrin este un fost soldat din orașul rus Yakutsk, care spune că a servit în Brigada 64 de pușcași motorizați a Gărzilor Separate, celebra unitate militară rusă acuzată de comiterea de crime de război în timpul ofensivei lor din Bucha, Borodianka și alte orașe și sate la nord de Kiev.

El a dezertat din armata rusă în septembrie și a fugit în Europa prin Belarus și ulterior prin Kazahstan.

Trupele din brigada lui Chibrin au fost catalogate drept criminali de război de către Ministerul ucrainean al Apărării în aprilie, după ce au fost descoperite gropi comune cu civili uciși și cadavre care zăceau pe străzi, în urma retragerii forțelor rusești din regiunea Kievului.