Ialomiţa: Ultimatum dat de Garda de Mediu primăriilor din judeţ pentru stoparea arderii deşeurilor

Ialomiţa: Ultimatum dat de Garda de Mediu primăriilor din judeţ pentru stoparea arderii deşeurilor

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au dat vineri un ultimatum primăriilor comunelor Bărcăneşti şi Axintele din judeţul Ialomiţa să stopeze o practică tot mai des întâlnită în localităţile din aceste zone administrative, respectiv incendierile clandestine de deşeuri în pubele abandonate pe marginea drumului principal.

De asemenea, autorităţile locale au termen până pe 24 martie să salubrizeze toate zonele cu depozite necontrolate de deşeuri, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Gărzii Naţionale de Mediu.

"În urma controlului inopinat făcut pe raza Primăriilor Bărcăneşti şi Axintele din Ialomiţa au fost identificate diferite puncte în care erau depozitate şi abandonate deşeuri, iar eliminarea acestora se executa în afara spaţiilor autorizate. De asemenea, în localităţile care fac parte din cele două comune au fost identificate incendieri clandestine de deşeuri în pubele abandonate pe marginea drumului principal. Pentru remedierea acestor probleme nu s-au aplicat amenzi contravenţionale, dar au fost dispuse măsuri urgente, iar în cazul în care nu vor fi implementate în termenele stabilite, întreaga responsabilitate va reveni primăriilor celor două unităţi administrativ-teritoriale", a declarat Alexandru Mihai Cacoveanu, comisar general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.



Printre măsurile impuse primăriilor se află salubrizarea zonelor identificate, astfel încât să nu se pună în pericol sănătatea populaţiei şi fără a dăuna mediului, interzicerea abandonării deşeurilor şi eliminarea acestora în afara spaţiilor autorizate şi interzicerea incendierii deşeurilor pe toată raza comunelor respective.

"Mai mult decât atât, autorităţile locale trebuie să înştiinţeze atât operatorii economici care funcţionează pe raza comunelor, cât şi gospodăriile, în privinţa interzicerii eliminării deşeurilor în afara spaţiilor autorizate şi incendierii acestora, în orice formă", a mai spus Alexandru Mihai Cacoveanu.

Conform OUG nr 92/ 2021, Art.17, alin. 5, litera a, pentru neasigurarea colectării selective pentru deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă, din deşeurile municipale, administraţiile publice locale pot fi sancţionate cu sume cuprinse între 5.000 şi 15.000 de lei. De asemenea, conform Art. 20, alin 3, 4 şi 5, pentru abandonarea deşeurilor, eliminarea deşeurilor în spaţii neautorizate şi incendierea deşeurilor sancţiunile contravenţionale sunt cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei, pentru persoane fizice şi între 50.000 şi 70.000 de lei, pentru persoane juridice. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”