Iași: O copie a dosarului cu documentele care atestă transferul tezaurului românesc la Moscova, expusă la Palatul Culturii

O copie a dosarului care conține documentele originale ce atestă transferul, în 1916 și 1917, a tezaurului României către autoritățile ruse a fost expusă, joi, la Palatul Culturii din Iași.

Documentele au fost incluse între exponatele expoziției ,,BNR în timpul Marelui Război', organizată de Banca Națională a României (BNR) cu prilejul împlinirii unui secol de la transformarea Iașiului în capitală de război.

"Am adus aici, apropo de ceea ce uneori ne captivează până la obsesie, și copia dosarului tezaurului nostru trimis la Moscova spre păstrare, nu spre confiscare. Acest dosar conține documentele care atestă predarea aurului, precum și garanțiile părții ruse pentru transport, depozit și restituire. Legat de acest dosar, pot să vă spun că eu, personal, l-am primit cu mâinile tremurânde de la guvernatorul predecesor", a declarat, cu prilejul vernisajului, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Expoziția organizată de BNR mai cuprinde, printre altele, monede românești și străine din aur care au făcut parte din tezaurul transferat în decembrie 1916 la Moscova, dar și monedele și bancnotele emise de BNR și aflate în circulație în perioada Primului Război Mondial în România.

Centenarul, eveniment ce se desfășoară zilele acestea la Iași, este organizat de Guvernul României, BNR și Primăria municipiului Iași.

AGERPRES/ (A-autor: Cristian Lupașcu, editor: Diana Dumitru, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Masturbatoarea PSD cheamă bucureștenii în stradă împotriva „dictaturii sanitare”! Șeful ei, Ciolacu, fol…

2 Demisie de ultima oră din PSD! / Prăbușirea în sondaje se accelerează! PSD ar pierde 1,5 procente lunar!

3 VIDEO Priviți și citiți! Acestea sunt măștile cu șpaga de la UNIFARM! Scandalul duce sus de tot! Pitcovici i-a…

4 Judecătoarea Elena Burlan Pușcaș, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru o mită de 50…

5 Șobolanii României! / PSD a votat, de urgență, la ora 22, eliberarea infractorilor. Pentru legea carantinei „fac…