Iași: O copie a dosarului cu documentele care atestă transferul tezaurului românesc la Moscova, expusă la Palatul Culturii

Iași: O copie a dosarului cu documentele care atestă transferul tezaurului românesc la Moscova, expusă la Palatul Culturii

O copie a dosarului care conține documentele originale ce atestă transferul, în 1916 și 1917, a tezaurului României către autoritățile ruse a fost expusă, joi, la Palatul Culturii din Iași.

Documentele au fost incluse între exponatele expoziției ,,BNR în timpul Marelui Război', organizată de Banca Națională a României (BNR) cu prilejul împlinirii unui secol de la transformarea Iașiului în capitală de război.

"Am adus aici, apropo de ceea ce uneori ne captivează până la obsesie, și copia dosarului tezaurului nostru trimis la Moscova spre păstrare, nu spre confiscare. Acest dosar conține documentele care atestă predarea aurului, precum și garanțiile părții ruse pentru transport, depozit și restituire. Legat de acest dosar, pot să vă spun că eu, personal, l-am primit cu mâinile tremurânde de la guvernatorul predecesor", a declarat, cu prilejul vernisajului, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Expoziția organizată de BNR mai cuprinde, printre altele, monede românești și străine din aur care au făcut parte din tezaurul transferat în decembrie 1916 la Moscova, dar și monedele și bancnotele emise de BNR și aflate în circulație în perioada Primului Război Mondial în România.

Centenarul, eveniment ce se desfășoară zilele acestea la Iași, este organizat de Guvernul României, BNR și Primăria municipiului Iași.

AGERPRES/ (A-autor: Cristian Lupașcu, editor: Diana Dumitru, editor online: Andreea Lăzăroiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”