Iaşi: Peste 400 de pacienţi cu noul coronavirus au trecut pe la Spitalul de Boli Infecţioase, jumătate s-au vindecat

Iaşi: Peste 400 de pacienţi cu noul coronavirus au trecut pe la Spitalul de Boli Infecţioase, jumătate s-au vindecat

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" din Iaşi, dr Carmen Dorobăţ, a declarat, vineri, că peste 400 de bolnavi de COVID-19 au fost internaţi în unitatea medicală de la declararea pandemiei, jumătate dintre ei fiind deja vindecaţi.

"Din momentul în care a fost declarată această pandemie, am avut peste 400 de pacienţi internaţi, peste 200 sunt vindecaţi. La aceştia mai adăugăm şi 51 de pacienţi cu forme uşoare sau asimptomatici care s-au externat de la Spitalul CFR. Avem 52% pacienţi vindecaţi, un procent mult peste media naţională care este de 30-32%. În managementul pacientului, la Spitalul de Boli Infecţioase am respectat protocolul terapeutic de la nivelul Ministerului Sănătăţii. În acelaşi timp, am gândit administrarea tratamentului funcţie de patologia asociată şi medicaţiei pe care aceştia o luau ca urmare a unor boli cronice", a declarat dr. Carmen Dorobăţ.

Cei mai mulţi dintre pacienţi au fost aduşi din judeţele Suceava, Botoşani şi Neamţ.

Ea a spus că dacă de la 15 mai va fi o relaxare a vieţii socio-economice, este nevoie de respectarea restricţiilor impuse.

"Am văzut foarte multe persoane purtând mască incorect. Am văzut şi persoane fără mască. Am observat, de asemenea, că nu se păstrează distanţa socială, care este esenţială pentru a ne feri pe cât posibil de propagarea acestui virus. Aceste particule virale invizibile se găsesc pentru o perioadă în atmosferă. Ele sunt purtate de particulele de praf. De aceea este important să purtăm masca. Particulele virusului pot fi şi pe diferite suprafeţe, şi de aceea este important să dezinfectăm spaţiile închise. Nu trebuie să uităm să ne spălăm pe mâini ori de câte ori intrăm în casă şi ori de câte ori este nevoie. Dacă nu vom respecta aceste reguli, în mod categoric nu ne vom putea bucura de o relaxare care să fie cu trend ascendent, să avem cât mai puţine restricţii", a declarat dr Dorobăţ.

Potrivit acesteia, în prezent în Iaşi sunt testate aproximativ 500 persoane pe zi pentru a se afla dacă sunt infectate cu noul coronavirus. Până acum s-a efectuat în proporţie de circa 90% testarea personalului medical, fără a fi probleme.

Spitalul de Boli Infecţioase "Sf.Parascheva" din Iaşi este centru regional unde se testează şi internează persoanele diagnosticate cu coronavirus. Unitatea medicală are o capacitate de 210 locuri, în prezent fiind libere doar 32 de locuri.

"Terapia intensivă funcţionează la maxim. Avem consum mare de oxigen, deşi am crescut puterea fabricii care deserveşte Spitalul de Infecţioase şi Spitalul de Pneumoftiziologie", a mai precizat dr Dorobăţ. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…