Iaşi: Preţurile de achiziţie a măştilor sanitare de protecţie au crescut de zeci de ori şi pentru spitale

Iaşi: Preţurile de achiziţie a măştilor sanitare de protecţie au crescut de zeci de ori şi pentru spitale

Preţurile măştilor sanitare de protecţie au crescut în ultima perioadă între 30 şi 100 de ori, spun managerii unor mari unităţi medicale din Iaşi şi zona Moldovei, care au declarat că fac cu greu faţă situaţiei întrucât banii pentru astfel de cheltuieli sunt alocaţi din veniturile proprii.

Ioan Bârliba, managerul Spitalului Sf Spiridon din Iaşi, cea mai mare unitate medicală din zona Moldovei, a declarat, pentru AGERPRES, că în ultima perioadă a crescut preţul de achiziţie al măştilor de protecţie.

"Ceea ce se întâmplă este inuman. Mă refer la furnizorii de măşti. Am cumpărat acum o săptămână măşti de protecţie, dar stocul s-a epuizat rapid. S-a ajuns ca preţul să crească de la 6 bani la 6 lei, adică a crescut de 100 de ori. Important este că atunci am reuşit să cumpărăm 20.000 de măşti, dar la preţul de 3,25 lei (...) Este o situaţie destul de delicată cu care ne confruntăm. Ieri am reuşit să facem comandă de încă 10.000 de măşti. Pe viitor mă aştept să se întâmple să crească preţul. (...) Colegii mei au lucrat zi şi noapte pe sistemul public de achiziţii. Creştea preţul de parcă era la bursă. Efectiv spuneau că preţul e 1,8 lei, iar când sunam a doua zi să facem comanda ni se punea că preţul a crescut. Fenomenul e aproape incontrolabil. Nu sunt singurul spital care are o asemenea problemă. Managerii altor spitale din ţară spun acelaşi lucru. Dar nu facem o dramă din asta. De când conduc spitalul nu am avut asemenea situaţii", a declarat Ioan Bârliba, managerul Spitalului Sf Spiridon.

Lunar, la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi este nevoie de aproximativ 15.000 de măşti. Acestea sunt folosite cu predilecţie în blocurile operatorii şi clinicile de terapie intensivă.

"Necesarul depinde de numărul de operaţii chirurgicale efectuate în cursul unei luni, de numărul de personal. Practic, un consum lunar este de aproximativ 15.000 de măşti. Nu foloseam în mod deosebit în secţiile cu profil medical, doar în perioada de gripă sezonieră. Acum folosesc în toate sectoarele spitalului. Asta a dus la o dublare sau chiar triplare a consumului de măşti. La noi mai e o problemă. Suntem spital universitar. La noi au activitate şi studenţii. Vin 100 - 200 de studenţi. Ei intră în spital să înveţe actul medical, de fapt asistă, ca atare trebuie să folosească masca de protecţie. Nu ar fi o problemă de consum, că aş rezista, dar e vorba de preţ", a explicat managerul Spitalului Sf Spiridon, economistul Ioan Bârliba.

Robert Dâncă, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi, cea mai mare unitate medicală de profil din cele opt judeţe ale Moldovei, a declarat că preţul unei măşti a crescut de la 0,26 de bani la 2,6 lei bucata.

"Deficitul de măşti sanitare ne-a afectat şi pe noi. Furnizorii cu care am fost în contract ne-au notificat că nu mai pot onora comenzile. Stocurile noastre sunt aproape de zero. A trebuit să achiziţionăm în regim de urgenţă la preţuri de 40 de ori mai mari. Furnizorii au aplicat această creştere a preţului, nu ştiu dacă din cauza unui deficit de produse, cât şi a unei specule, unii dintre ei având o abordare cinică. În ceea ce ne priveşte, suntem funcţionali, ne putem permite achiziţionarea măştilor de protecţie în regim de urgenţă, dar sunt convins că sunt situaţii mult mai complicate la spitale unde nu au un buget mai mare. Sunt convins că la nivel naţional va fi găsită cât mai repede o soluţie", a declarat, pentru AGERPRES, Robert Dâncă, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă".

Reprezentanţii Spitalului de Pediatrie "Sfânta Maria" din Iaşi, care asigură asistenţă medicală copiilor din toată zona Moldovei, spun la rândul lor că au crescut mult prea mult preţurile la măştile sanitare de protecţie.

"Am făcut o informare astăzi, pentru că vreau să fac o nouă achiziţie, preţul fiind de 2,6 -2,8 lei o mască de protecţie. Au crescut enorm preţurile. De la 0,26 lei. Nu se prea găsesc. Nu ne onorează nimeni comenzile. Lunar avem nevoie de 8.000 de măşti pentru zonele critice - bloc, operator, ATI, însă din cauza sezonului gripal avem nevoie de o suplimentare. Facem economii din veniturile proprii pentru a cumpăra măştile de protecţie. Majoritatea măştilor, 80% din producţia mondială, provin din China", a declarat Corneliu Mihai, managerul Spitalului de Pediatrie Sf Maria din Iaşi. AGERPRES / (A - autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /