ÎCCJ: Activista turcă Nalan Oral va fi eliberată din arest; decizia e definitivă

ÎCCJ: Activista turcă Nalan Oral va fi eliberată din arest; decizia e definitivă

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv marți eliberarea din arest a activistei turce Nalan Oral, după ce instanța a luat act că procurorii și-au retras contestația.

Procurorii au anunțat, marți, la instanța supremă că își retrag contestația față de decizia Curții de Apel Timișoara din 20 iulie, prin care activistei i-a fost revocată măsura arestării.

Avocații care o apără pe Nalan Oral au declarat că, prin retragerea contestației, Parchetul a recunoscut greșeala făcută de Poliția de Frontieră.

"Este o decizie normală și înțeleaptă a Ministerul Public, care recunoaște greșeala făcută de Poliția de Frontieră în momentul în care nu a identificat clar documentul de călătorie cu care Nalan a intrat în țară. Ea de la început a intrat cu un document de călătorie emis în baza Convenției de la Geneva pentru refugiați. Această reglementare este obligatorie pentru România (...) Din nefericire, autoritățile române s-au confruntat cu un caz neobișnuit și a fost nevoie de intervenția Interpol ca și organizație internațională. Secretariatul general al Interpol a luat decizia de a șterge cazul lui Nalan din baza de date. Această greșeală a costat-o pe clienta mea îndepărtarea de familie, privarea de libertate și a costat-o rememorarea unor traume. Acest statut de refugiat, recunoscut de Regatul Belgiei, nu este un bilet de loterie, este un statut definitiv care se obține și în România", a spus avocatul Alin Speriuti Vlad.

Avocatul a mai arătat că procesul de la Curtea de Apel Timișoara privind extrădarea activistei Nalan Oral are un termen formal pe 31 iulie, însă se așteaptă ca acest proces să înceteze.

"Curtea de Apel Timișoara ar trebui să se pronunțe pe 31 iulie asupra încetării cererii de extrădare și să închidă acest dosar. Statutul de refugiat a fost obținut de doamna Nalan în Belgia, în anul 2012. Ea beneficiază de protecția internațională acordată de statul belgian", a adăugat avocatul.

Pe 8 iulie, Nalan Oral, cu cetățenie turcă, dar având statutul de refugiat în Belgia, a fost reținută la granița dintre România și Ungaria, după ce vameșii români au constatat că pe numele femeii există un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei. Femeia are o condamnare de 30 de ani în Turcia pentru terorism.

Ea venea din Ungaria și se îndrepta spre Bulgaria, împreună cu fiica sa în vârsta de 10 ani și cu un grup de prieteni.

Ulterior, pe 11 iulie, Nalan a fost arestată preventiv în vederea extrădării în Turcia, însă pe 20 iulie Curtea de Apel Timișoara i-a revocat măsura arestării și a decis eliberarea ei. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a făcut contestație, după care procurorii au anunțat marți la instanța supremă că retrag această contestație.

Avocații activistei au declarat în presa din Belgia că Nalan Oral a fugit din Turcia după ce a fost condamnată la 30 de ani de închisoare pentru activități militante în favoarea drepturilor omului și femeilor. Avocații mai spun că Nalan călătorea legal atunci când a fost reținută în România, deoarece statutul de refugiat îi permite să se deplaseze în spațiul Schengen.

"În cazul în care se întoarce în Turcia, ea riscă să fie supusă persecuțiilor motivate de opiniile sale politice", a declarat avocatul Olivier Stein.

Ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș, susține că Nalan Oral a fost condamnată de justiția turcă, fiind acuzată că face parte dintr-o grupare teroristă de extremă stângă.

"Suntem surprinși și întristați să vedem că presa a numit-o pe această individă ca fiind activistă, pentru că ea are o condamnare din partea unei curți din Turcia și nu este relaționată cu tentativa de puci, ci este un cu totul alt dosar. Este acuzată că face parte dintr-o grupare teroristă de extremă stângă din Turcia", a spus ambasadorul Osman Koray Ertaș, în cadrul unui eveniment organizat la reședința sa din București, cu prilejul împlinirii unui an de la evenimentele din 15 iulie 2016.

Ambasadorul a precizat că, în baza convențiilor și mecanismelor existente, Ministerul Justiției din Turcia așteaptă să trimită documentele de extrădare părții române și, dacă justiția română decide că este o cerere justificată, va acționa ca atare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...