ÎCCJ: Judecătoarea din dosarele lui Dragnea și Tăriceanu, înlocuită în urma expirării avizului CSM

ÎCCJ: Judecătoarea din dosarele lui Dragnea și Tăriceanu, înlocuită în urma expirării avizului CSM

Judecătoarea care făcea parte din completele ce aveau repartizate dosarele în care sunt implicați Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu a fost înlocuită deoarece la sfârșitul lunii octombrie urma să îi expire avizul anual al Consiliului Superior al Magistraturii pentru menținerea în funcție.

Potrivit unei comunicări a Biroului de presă al Înaltei Curți de Casație și Justiție, cauzele privindu-i pe Călin Popescu-Tăriceanu și Liviu Dragnea au fost repartizate aleatoriu, în sistem informatic, cu respectarea dispozițiilor legale și regulamentare prevăzute de art. 11 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, art. 1091 din Regulamentul privind organizarea și funcționarea administrativă a ÎCCJ.

"La data înregistrării celor două dosare, doamna judecător Ana Maria Dascălu, care face parte din compunerea Completului C2, se afla în activitate în baza avizului anual pentru menținerea în funcție, acordat de CSM. Având în vedere că la data de 31.10.2017 urmează să expire avizul anual pentru menținerea în funcție a doamnei judecător Ana Maria Dascălu, Colegiul de Conducere al ÎCCJ, la data de 28 iunie 2017, a hotărât ca, începând cu data de 4 septembrie 2017, odată cu reluarea activității după terminarea vacanței judecătorești, doamna judecător să fie înlocuită din compunerea Completului C2 cu unul din judecătorii promovați la instanța supremă în urma concursului organizat de CSM în perioada ianuarie — 31 mai 2017", precizează ÎCCJ.

Conform sursei citate, măsura a fost adoptată în considerarea stadiului procesual al cauzelor aflate în cursul cercetării judecătorești și pentru a-i da posibilitatea magistratului să motiveze, până la data încetării activității, hotărârile judecătorești pronunțate în dosarele la soluționarea cărora a participat.

ÎCCJ a decis marți reluarea judecării proceselor în care sunt judecați Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu, în urma înlocuirii judecătoarei Ana Maria Dascălu cu un alt judecător, ca urmare a invocării unei decizii a CEDO.

Pensionarea magistratului Ana Maria Dascălu ar putea afecta și dosarele în care sunt judecați Gabriel Oprea sau Dan Șova, ale căror procese sunt judecate de complete din care face parte aceasta.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea prezintă una dintre schemele prin care s-a devalizat România

2 Ce șanse mai sunt să fie amânate alegerile parlamentare din 6 decembrie / De ce a aruncat președintele pisica pe…

3 Cifrele ultimului sondaj de pe masa PSD. Se prefigurează o mare surpriză

4 Trendul din sondaje: PNL începe să scadă, PSD, staționar / USR PLUS e pe creștere, Pro România se scufundă

5 Cine este „Barosanul”? România, într-un document al unei jurnaliste de investigații legat de afacerile dubioas…