ÎCCJ solicită CSM organizarea unei noi şedinţe pentru reînvestirea preşedintelui Secţiei penale

ÎCCJ solicită CSM organizarea unei noi şedinţe pentru reînvestirea preşedintelui Secţiei penale

Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) organizarea unei noi şedinţe, până la data de 24 ianuarie, pentru reînvestirea în funcţie a preşedintelui Secţiei penale, judecătoarea Mirela Sorina Popescu.

"Urmare a hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii de a amâna fără termen analizarea candidaturii pentru ocuparea postului de preşedinte al Secţiei penale, vă facem cunoscut faptul că la data de 18 ianuarie 2018 a avut loc şedinţa Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care, în baza art.19 lit.j) din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a adoptat Hotărârea nr. 8, prin care a stabilit, cu unanimitate, că se impune sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii în vederea luării măsurilor necesare pentru desfăşurarea procedurii de reînvestire a preşedintelui Secţiei penale a ÎCCJ în termenul stabilit prin calendarul aprobat", se arată într-un comunicat al ÎCCJ.

ÎCCJ solicită Secţiei pentru judecători din cadrul CSM organizarea unei noi şedinţe până la data de 24 ianuarie, când expiră mandatul în curs, pentru discutarea candidaturii depuse.

"Orice întârziere după această dată prejudiciază bunul mers al activităţii Secţiei penale cu repercusiuni asupra actului de justiţie", spune ÎCCJ.

Reacţia ÎCCJ vine după ce CSM a amânat joi interviul pe care judecătoarea Mirela Sorina Popescu urma să îl susţină pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al Secţiei penale a Instanţei supreme. Mirela Sorina Popescu ocupă această funcţie din 24 ianuarie 2015.

Conform dispoziţiilor articolului 53 alineatul 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, preşedinţii de secţii ai ÎCCJ sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea CSM, dintre judecătorii Înaltei Curţi care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani.

Numirea în funcţia de preşedinte de secţie al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată, conform alineatului 3 al aceluiaşi text de lege.

 

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Un raport devastator despre manipulatorii folosiți de PSD pentru a-i deruta și ațâța pe români pe tema COVID-1…

2 Ciolacu, reacție dementă după ce a fost amendat de Poliție! Imbecilul se dă persecutat politic!

3 La Stampa / Elveția va refuza internarea la reanimare a bătrânilor bolnavi de coronavirus

4 De citit! Asta a lăsat PSD moștenire României!

5 VIDEO Europarlamentar austriac: Nu știu dacă ați văzut cum se cultivă roșiile în Olanda, de aceea nu au gust. …