Idlib: Franţa are un ''indiciu'' privind utilizarea armei chimice în Siria

Idlib: Franţa are un ''indiciu'' privind utilizarea armei chimice în Siria

Franţa dispune de un "indiciu" privind utilizarea armei chimice în zona Idlib, în nord-vestul Siriei, a declarat marţi şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian, citat de AFP.

"Avem un indiciu de utilizare a armelor chimice în zona Idlib, dar pentru moment nu există nu s-a putut verifica" aceasta, a declarat el, fără să ofere alte precizări, vorbind în faţa Comisiei pentru afaceri externe din Adunarea Naţională (camera inferioară a parlamentului).

SUA au informat la 22 mai despre "indicii", potrivit cărora regimul lui Bashar al-Assad ar fi efectuat un "atac" cu clor la 19 mai în nord-vestul Siriei, ameninţând cu represalii.

Preşedintele american Donald Trump a spus că folosirea armelor chimice reprezintă o linie roşie şi a ordonat în două rânduri lovituri împotriva unor ţinte ale regimului de la Damasc: în aprilie 2017 ca represalii la atacul sângeros cu gaz sarin la Khan Shaykhun, şi un an mai târziu, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, că răspuns la un atac chimic asupra civililor la Douma.

"Suntem prudenţi pentru că noi considerăm că utilizarea armelor chimice trebuie să fie dovedită şi trebuie să fie letală pentru ca noi să putem reacţiona imediat", a subliniat Jean-Yves Le Drian, evocând că şi preşedintele francez Emmanuel Macron a făcut din utilizarea armelor chimice o linie roşie.

Regimul de la Damasc a negat de fiecare dată orice responsabilitate. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

2 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

3 ULTIMA ORĂ VIDEO Primele imagini cu „măcelul” produs de ucraineni la baza militară rusească din Crimeea

4 VIDEO „Acesta este doar începutul” / Ucrainenii au „măcelărit” aerodromul din Crimeea de unde rușii efectuează lovituri aeriene asupra orașelor!

5 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident