Igor Dodon nu a fost invitat la ceremonia de învestire a lui Volodimir Zelenski

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a fost invitat la ceremonia de învestire a noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc luni, informează Radio Chişinău.

Consilierul lui Igor Dodon în domeniul politicii externe, Aureliu Ciocoi, a pus această omitere pe seama administraţiei precedente de la Kiev. Potrivit acestuia, responsabil de organizarea acestei ceremonii, inclusiv de invitaţii, a fost desemnată conducerea precedentă a Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, în comun cu fosta administraţie prezidenţială a lui Petro Poroşenko.

"În mod tradiţional, Republica Moldova are stabilite relaţii de prietenie şi de parteneriat cu Ucraina. După cum se ştie, recent, între preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut loc un dialog telefonic amical, constructiv şi productiv. S-a ajuns la o înţelegere prealabilă privind organizarea unei întrevederi, iar în prezent se lucrează asupra elaborării agendei în acest sens'', a declarat Aureliu Ciocoi potrivit unui comunicat al Preşedinţiei Republicii Moldova.

Igor Dodon l-a felicitat pe Volodimir Zelenski cu ocazia învestirii sale în funcţia de preşedinte al Ucrainei, dorindu-i succes şi realizări importante în această funcţie de mare responsabilitate.

Fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu au avut nicio întrevedere bilaterală după ce liderul moldovean a declarat în campania electorală din 2016 că peninsula Crimeea aparţine Rusiei. Această declaraţie a stârnit reacţii aprinse la Kiev, iar Poroşenko a afirmat că aşteaptă de la Igor Dodon recunoaşterea integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Noul preşedinte ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a depus jurământul în faţa şefei Curţii Constituţionale a Ucrainei şi a numeroşilor oficiali şi invitaţi străini, circa 50 de delegaţii din străinătate. Printre cei invitaţi la ceremonie s-au numărat fostul primar al Kievului Vitali Klitschko, care a venit la parlament cu bicicleta, precum şi preşedinţii din Estonia, Letonia, Lituania şi Georgia, fostul preşedinte al Germaniei Christian Wulff, secretarul american al energiei, Rick Perrky, vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic. A fost prezent şi secretarul general adjunct pentru afaceri politice şi de securitate din cadrul NATO, ''nr. 3'' al Alianţei, Alejandro Alvargonzález. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: Laura Corina Georgescu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend