Igor Ghirkin: „Ne aflăm în pragul unor schimbări politice interne foarte grave, cu caracter catastrofal"

Igor Ghirkin: „Ne aflăm în pragul unor schimbări politice interne foarte grave, cu caracter catastrofal"

Naţionaliştii ruşi pro-război, conduşi de Igor Ghirkin, un fost agent FSB condamnat la Haga pentru doborârea zborului MH17 în 2014, au anunţat vineri că un nou grup pe care l-au înfiinţat, Clubul Patrioţilor Furioşi, intră în politică pentru „a salva" Rusia, avertizând că ţara este în pericol de tulburări sau chiar de colaps din cauza eşecurilor militare în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Fostul comandant al separatiștilor din Donbas Igor GhirkinFoto: Dmitry Lovetsky / Associated Press / Profimedia Images

La aproape 15 luni de când Vladimir Putin a trimis trupe în Ucraina în ceea ce el a numit "o operaţiune militară specială", Moscova spune că încă nu şi-a atins toate obiectivele, în timp ce forţele sale se pregătesc să facă faţă unei contraofensive ucrainene susţinută cu armament de Statele Unite şi NATO.

Grupul ultranaţionalist rus, cunoscut sub numele de "Clubul Patrioţilor Furioşi", a anunţat că intră în politică ca partid de opoziţie - fără nicio instrucţiune formală sau informală din partea Kremlinului -, deşi îl vede pe Putin ca fiind singurul garant adevărat al stabilităţii în Rusia modernă.

Clubul a fost înfiinţat la 17 martie.

„În Rusia se pregăteşte o criză sistemică”

Ghirkin, fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate (FSB), care a ajutat Rusia să anexeze Crimeea în 2014 şi apoi să organizeze miliţii pro-ruse în estul Ucrainei, a declarat că grupul său speră să prevină colapsul Rusiei.

„În Rusia se pregăteşte o criză sistemică - sau este deja în criză - în timp ce temperatura societăţii creşte", a declarat Ghirkin pentru Reuters. „Ne aflăm în pragul unor schimbări politice interne foarte grave, cu caracter catastrofal", avertizează el.

„Toate forţele sănătoase trebuie să creeze organizaţii care să ia parte la bătălia politică, care este inevitabilă şi care a început deja", a afirmat Ghirkin.

În Rusia lui Putin, politicieni şi bloggeri ultranaţionalişti şi-au asumat din ce în ce mai mult, de la începutul războiului, rolul de critici ai conducerii militare despre care spun că eşuează din cauza incompetenţei, corupţiei şi chiar a trădării.

Kremlinul nu a comentat demersul lui Ghirkin. Putin, despre care se preconizează că va candida la alegerile prezidenţiale din 2024, este convins că „operaţiunea militară specială" îşi va atinge toate obiectivele.

Întrebat de Reuters dacă este o naivitate să creadă că ar putea anunţa o astfel de mişcare politică în Rusia lui Putin fără acordul Kremlinului, Ghirkin, în vârstă de 52 de ani, a răspuns: „Vreau să cred că nu mă consideraţi o persoană naivă".

Bătălia pentru era „post-Putin” a început

Ghirkin spune că este clar că bătălia pentru era „post-Putin" a început deja în interiorul elitei ruseşti.

„Indiferent cât de mult îl critic pe Putin, el este în prezent singura figură legitimă din Federaţia Rusă", a declarat Ghirkin. Dacă Putin ar fi înlăturat de la putere „ar însemna prăbuşirea Rusiei", a avertizat el.

Ghirkin, care nu recunoaşte Ucraina ca stat suveran şi spune că o mare parte din ea face parte din Rusia, susţine că Rusia se va confrunta cu o înfrângere în război, dacă nu va demite comandanţii de top, „hoţii" şi „incompetenţii" şi nu va începe să lupte într-un mod mult mai serios.

„Dacă situaţia actuală continuă, atunci vom fi înfrânţi în acest război", spune Ghirkin, adăugând că victoria Rusiei va fi obţinută doar dacă statalitatea ucraineană va fi lichidată şi dacă oraşele, inclusiv Kievul, vor fi controlate de Rusia.

Rusia, amenințată de Occident

Făcând ecoul ideii lui Putin, Ghirkin a declarat că Occidentul vrea să distrugă Rusia şi să declanşeze o lovitură de stat pentru a aduce la putere politicieni susţinuţi de Occident care vor jefui resursele naturale ale Rusiei şi vor distruge cultura slavă rusă.

„Nu va exista niciun compromis: războiul se va încheia ori cu steagul rusesc deasupra Kievului, ori cu înfrângerea Rusiei cu scopul ocupării parţiale a acesteia, dezarmării şi anulării suveranităţii sale", proclamă Ghirkin.

El afirmă că grupul său are puţini bani şi niciun sponsor financiar important şi că a fost nevoit să strângă suficienţi bani pentru a face anunţul intrării în politică, eveniment organizat în condiţii de maximă securitate, într-un hotel din Moscova din epoca sovietică, construit pentru Jocurile Olimpice din 1980.

Între alţi lideri ai grupului se numără preşedintele Pavel Gubarev, un luptător pro-rus din estul Ucrainei, precum şi Iuri Evici, medic militar, şi Mihail Aksel, fost membru al mişcării „Cealaltă Rusie" a lui Eduard Limonov, scriitor şi politician decedat în 2020, care în anii 90 fondase Partidul Naţional Bolşevic.

„Sarcina noastră este să ajutăm ţara noastră să evite tulburările care se apropie şi să creăm acele poziţii pe baza cărora vom acţiona în aceste turbulenţe pentru a preveni distrugerea Rusiei ca stat şi ca civilizaţie unică", a declarat Ghirkin.

Cunoscut şi sub numele de Igor Strelkov, Ghirkin a fost condamnat anul trecut de justiţia din Olanda, în absenţă, pentru crimă, pentru rolul său în doborârea zborului MH17 deasupra Ucrainei, în 2014, tragedie soldată cu moartea a 298 de oameni. În timp ce pedeapsa pronunţată a fost de închisoare pe viaţă, el neagă orice implicare în eveniment. (news.ro)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...