IGPR: Grupare internaţională specializată în furtul de bijuterii de lux, destructurată; prejudiciul - peste 5 milioane de euro

IGPR: Grupare internaţională specializată în furtul de bijuterii de lux, destructurată; prejudiciul - peste 5 milioane de euro

O grupare specializată în furturi de bijuterii de lux din magazine aflate în Insulele Canare a fost destructurată de poliţiştii de investigaţii criminale din România, în colaborare cu Guardia Civil din Spania, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), se arată într-un comunicat transmis, vineri, de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Potrivit sursei citate, cetăţenii români vizaţi de anchetă ar fi membri ai unei grupări itinerante de criminalitate organizată şi sunt bănuiţi că ar fi comis, în noaptea de 16 spre 17 iunie 2018, un furt dintr-un magazin de bijuterii de lux amplasat pe insula Lanzarote. Cei în cauză ar fi sustras bijuterii din aur, multe dintre ele cu diamante, şi ceasuri scumpe, prejudiciul fiind de 4.600.000 de euro.

"Persoanele bănuite ar fi pătruns în magazin prin acoperiş, după ce în prealabil l-ar fi rupt, iar în interior ar fi evitat timp îndelungat senzorii sistemului de alarmă. La scurt timp de la comiterea faptei, patru dintre membrii grupării au fost identificaţi în Regatul Spaniei, fiind recuperată şi o mică parte a prejudiciului", precizează IGPR.

Ancheta în acest caz a fost derulată de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, sub coordonarea procurorilor Serviciului Teritorial Constanţa al DIICOT, în colaborare cu Guardia Civil din Regatul Spaniei, dosarul de criminalitate transfrontalieră fiind înregistrat la Judecătorul de Instrucţie nr.2 din Arecife - Regatul Spaniei.

Autorităţile spaniole au transmis procurorilor DIICOT din Constanţa o cerere de comisie rogatorie internaţională prin care au solicitat sprijinul în vederea identificării celorlalţi autori ai faptei şi recuperării bunurilor sustrase.

Poliţiştii de investigaţii criminale români delegaţi pentru desfăşurarea activităţilor de cercetare penală au identificat şase locaţii folosite de persoanele bănuite, pe raza judeţului Constanţa, pentru depozitarea bunurilor sustrase, şi au documentat activitatea altor doi participanţi la comiterea furtului din magazinul de bijuterii de pe teritoriul spaniol.

Pe 5 august 2018, poliţiştii au efectuat şase percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Constanţa, în urma cărora au fost descoperite mai multe ceasuri şi bijuterii dintre cele furate din insula Lanzarote - Regatul Spaniei.

De asemenea, au fost ridicate şi alte bijuterii şi ceasuri de lux, care au fost identificate de poliţiştii spanioli ca fiind furate din alte magazine de lux amplasate în insulele Canare, comise în perioada 2017 - 2018, în momentul de faţă stabilindu-se în Regatul Spaniei că aceeaşi grupare ar fi comis şi aceste furturi.

Potrivit IGPR, prejudiciul total cauzat de grupare în insule este de 5.600.000 de euro.

Tot la percheziţiile efectuate în Constanţa au fost identificate şi alte bunuri susceptibile a proveni din comiterea de infracţiuni pe teritoriul unor state europene, cercetările fiind continuate.

Ultimele două persoane bănuite de implicare în furturi au fost arestate pe raza judeţului Constanţa ulterior percheziţiilor, în baza unor mandate europene, urmând a fi predate către autorităţile spaniole. La momentul depistării, au mai fost descoperite asupra lor şi în alte locaţii alte bijuterii din aur şi ceasuri de lux care fac obiectul celor trei furturi comise în insulele spaniole.

La activităţile desfăşurate pe teritoriul României au participat şi specialişti criminalişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa - Serviciul Criminalistic şi structuri de intervenţie ale Poliţiei Române. De asemenea, au mai participat şi doi poliţişti de caz din cadrul Guardia Civil - Regatul Spaniei şi ataşatul de afaceri interne spaniol acreditat pe lângă Ambasada Spaniei la Bucureşti. AGERPRES/ (AS - autor: Cristian Lupaşcu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /