IGSU: Peste 100 de localităţi din 24 de judeţe şi Capitala, afectate de viituri şi inundaţii în ultima perioadă

IGSU: Peste 100 de localităţi din 24 de judeţe şi Capitala, afectate de viituri şi inundaţii în ultima perioadă

Peste 100 de localităţi din 24 de judeţe şi Capitala au fost afectate de viituri şi inundaţii în ultimele 24 de ore, acţionându-se cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 253 de locuinţe, 37 de subsoluri şi 440 de curţi, iar 171 de persoane au fost evacuate preventiv, precizează marţi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

''Misiunile pompierilor pentru salvarea persoanelor şi înlăturarea efectelor generate de inundaţiile din ţară se derulează neîntrerupt de cinci zile. În ultimele 24 de ore au fost evacuate preventiv 171 de persoane, iar alte două persoane surprinse de viituri au fost salvate de pompierii militari. Din fericire, adoptarea măsurilor de autoprotecţie de către populaţie a făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime'', susţine IGSU.

Precipitaţiile abundente din cursul zilei de luni şi de noaptea trecută au produs viituri şi inundaţii locale în 106 localităţi din 24 de judeţe - Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Galaţi, Hunedoara, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sălaj, Teleorman, Timiş, Vaslui şi Vrancea, precum şi în municipiul Bucureşti.

Intervenţiile pompierilor pentru evacuarea apei s-au derulat cu dificultate din cauza nivelului crescut al apei şi al volumului mare de aluviuni aduse de viituri. Salvatorii au acţionat cu motopompe pentru scoaterea apei acumulate în 253 de locuinţe, 37 de subsoluri şi 440 de curţi, cât şi pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acţiuni de decolmatare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor, mai arată sursa citată.

Potrivit IGSU, în prezent, pompierii militari intervin pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor în judeţele Giurgiu, Galaţi, Ilfov şi Vrancea.

În continuare, în judeţul Prahova, au loc căutări pentru găsirea celui de-al patrulea minor luat de viitură vinerea trecută.

O situaţie deosebită se înregistrează în judeţul Galaţi, în localitatea Corod, unde 165 de persoane au fost evacuate preventiv având în vedere creşterea nivelului apei pe pârâul Corozel. Totodată, echipajele ISU împreună cu autorităţile locale acţionează pentru supraînălţarea digului de protecţie cu saci de nisip.

Din cauza efectelor produse de fenomenele hidrometeorologice, circulaţia rutieră este în continuare afectată pe trei drumuri naţionale (DN 73D - Argeş, DN 6 - Teleorman şi DN 2 - Vrancea), două drumuri judeţene (DJ 704A - Alba şi DJ 503 - Teleorman) şi un drum comunal (DC 94 - Buzău).

Pentru dispunerea măsurilor de autoprotecţie de către cetăţeni, în judeţele care s-au aflat sub incidenţa prognozelor de vreme severă au fost emise mesaje de avertizare pentru populaţie prin sistemul RO-ALERT.

Având în vedere numărul mare de solicitări primite din partea cetăţenilor, pentru gestionarea eficientă a situaţiilor de urgenţă, la nivelul judeţelor afectate au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor cu pompieri din turele libere şi au fost activate grupele operative.

''În contextul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Informaţii despre persoane care se află în pericol sau au rămas izolate vor fi imediat anunţate prin numărul unic de urgenţă 112'', precizează IGSU.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al IGSU, la nevoie fiind posibilă dislocarea în judeţele afectate a forţelor şi mijloacelor din alte zone în care nu sunt înregistrate situaţii de urgenţă. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

3 „Da, am făcut-o la ei în cabină!” / Dezvăluirea intimă a unei stewardese. Ce le arăta piloților în timpul zborului

4 VIDEO Ați văzut faza asta cu „cerbera” fraților Tate?

5 Citiți și voi ce se scrie în presa turcă despre războiul din Ucraina...