IICCMER, plângere penală la DNA în legătură cu cheltuirea banilor pentru Memorialul ''Închisoarea Tăcerii'' Râmnicu Sărat

IICCMER, plângere penală la DNA în legătură cu cheltuirea banilor pentru Memorialul ''Închisoarea Tăcerii'' Râmnicu Sărat

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat, miercuri, că a depus o plângere penală la DNA în care solicită efectuarea de verificări în legătură cu cheltuirea sumei de 1,8 milioane lei din bugetul său pentru realizarea Memorialului "Închisoarea Tăcerii" Râmnicu Sărat.

Conform unui comunicat al IICCMER, decizia vine ca urmare a unui audit efectuat la institut de către Curtea de Conturi, pentru perioada de până la 31 decembrie 2019.

IICCMER a sesizat DNA în legătură cu cheltuirea unor fonduri de la bugetul de stat, în cuantum de 1.887.450 lei, utilizaţi pentru achiziţionarea de servicii de consultanţă şi proiectare de specialitate în vederea realizării proiectului "Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu şi Centrul Educaţional privind Comunismul în România".

În perioada 2014 - 2017, IICCMER a demarat activităţi în vederea realizării proiectului, sens în care a efectuat cheltuieli "ineficiente" cu studii şi documentaţii la diferite faze de proiectare, fără a fi transpuse în lucrări de investiţii, se explică în comunicat.

Potrivit acestuia, în perioada 2017 - 2019, nu s-a efectuat niciun demers concret în direcţia derulării acestui proiect, iar în ianuarie 2020 certificatul de urbanism şi toate avizele obţinute erau deja expirate. Ca urmare, proiectul tehnic elaborat necesita actualizare, situaţie care impune cheltuirea suplimentară a unor sume consistente.

"Cu alte cuvinte, serviciile de consultanţă şi proiectare achiziţionate de IICCMER în anii anteriori nu au contribuit la atingerea obiectivelor propuse, iar documentaţiile rezultate din aceste activităţi nu au fost şi nu mai pot fi utilizate în forma achiziţionată pentru implementarea proiectului de investiţii în cauză. Prin urmare, aducem la cunoştinţa opiniei publice faptul că IICCMER a solicitat DNA efectuarea de cercetări în vederea atragerii răspunderii penale a persoanelor responsabile pentru prejudicierea bugetului de stat, cu ocazia utilizării acestor fonduri", se arată în comunicatul citat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”