Iliescu NU SCAPĂ! Dosarele Revoluției au fost redeschise! Amănunte INCENDIARE!

Procurorul general interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) Bogdan Licu, a declarat într-o conferinţă de presă, că a cerut "redeschiderea urmării penale în Dosarul Revoluţiei" pentru " şi că urmează "să se facă cercetări pentru genocid".

"Am dispus infirmarea rezoluţiei şi redeschiderea urmăririi penale, infirmarea fiind adoptată pe baza unor informaţii incomplet. În modul de desfăşurare a anchetei rezultă că nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esenţiale pentru evenimentele din decembrie '89" a declarat Bogdan Licu.

Totodată, procurorul general interimar a mai spus că deşi "procurorii au efectuat un număr mare de acte procedurale în cauză", aceştia "nu au valorificat un număr mare de informaţii". 

"Nu au făcut niciun demers pentru desecretizarea documentelor privind audierile din comisia senatorială în condiţiile în care s-au efectuat mii de audieri în această comisie şi deşi SRI a a întocmit un document amplu, acesta nu se regăseşte în dosarul de urmărire penală şi nici nu rezultă că s-ar fi făcut vreun demers pentru obţinerea lui", a mai spus procurorul general interimar.

Potrivit acestuia, cele mai multe dintre audierile care s-au făcut în acest dosar au fost "sintetice şi formale" iar "trăgătorii nu au fost identificaţi". Totodată, el a mai spus că muniţia care s-a folosit nu a fost identificată şi nici armele cu care s-au tras.

"Modul în care s-a făcut ancheta nu corespunde normelor Curţii Europene a Drepturilor Omului" a mai declarat Licu. " Urmează să se facă cercetări pentru genocid pentru că există indicii temeinice iar omorul şi omorul calificat au devenit imprescriptibile" a mai spus acesta.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu declara pe 14 martie că este interesat dacă există stenograme ale audierilor din cele două comisii din Senat care au cercetat evenimentele din decembrie 1989, în acest sens fiind trimisă şi o adresă către Parlament.

"Am dispus organizarea unui grup de procurori care verifică ritmicitatea actelor de urmărire penală din dosar. Examinând am constatat că în '90-'91 şi '92-'96 au fost două comisii la Senat care au făcut un raport privind evenimentele din decembrie. Mă interesează dacă există stenograme ale audierilor din Senat", a explicat procurorul general interimar, Bogdan Licu, cererea către Senat.

Solicitarea a fost însă refuzată de Biroul Permanent pe motiv că "documentele solicitate au regim clasificat, ele se încadrează în prevederile Legii 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate", a declarat, luni, vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru.

El a precizat că pentru a studia documentele din dosarele de la revoluţie este nevoie de autorizaţie specială de acces la informaţii clasificate (ORNISS-n.r.).

"Conform legii, ele având acest regim nu le putem înainta, facem această corespondenţă cu Parchetul General", a spus Chelaru.

Vom reveni cu amanunte


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Senator PSD, fost ministru în Guvernul Dăncilă, își bătea nevasta cu pumnii în burtă

2 Ți se face silă / O procuroare PSD din Oravița a dat în judecată statul pentru diurna primită în weekend și în c…

3 Mafia PSD / RISE Project anunță că lui Codrin Ștefănescu i-a intrat în conturi și ultima tranșă din tunul de 2 m…

4 Dovada vie a faptului că lupta anticorupție a murit

5 Fosta consilieră a Vioricăi Dăncilă și a lui Victor Ponta, surprinsă când vindea petarde la tarabă / Ăștia au îm…

recomandări

Te ia DNA: Gherman Petru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Inspirație de weekend