Imagine uluitoare cu nașterea unor stele asemănătoare Soarelui, realizată de telescopul James Webb FOTO

Imagine uluitoare cu nașterea unor stele asemănătoare Soarelui, realizată de telescopul James Webb FOTO

NASA a publicat miercuri o nouă fotografie inedită a celei mai apropiate zone de formare a stelelor, pentru a marca primul an de funcționare a telescopului spațial James Webb, relatează The Guardian.

Telescopul James Webb. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Vederea stelelor „asemănătoare Soarelui” din sistemul Rho Ophiuchi, aflat la 390 de ani lumină distanță, constituie o premieră pentru cercetători , care au reușit să analizeze această zonă în detaliu.

Într-o descriere care însoțește fotografia , agenția spațială o numește „o imagine dinamică care contrazice liniștea relativă a regiunii, și care, practic, impune prezentarea unor explicații cu privire la ceea ce privim mai exact".

Imaginea realizată de Webb din Rho Ophiuchi ne permite să fim martorii unei perioade foarte scurte din ciclul de viață al stelelor", a afirmat Klaus Pontoppidan, responsabil al programului științific al telescopului James Webb la Space Telescope Science Institute din Baltimore, Maryland.

Nașterea stelelor așa cum nu a mai fost văzută.Foto NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI)

Nașterea stelelor așa cum nu a mai fost văzută.Foto NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI)

Soarele nostru a trecut printr-o astfel de fază, cu mult timp în urmă, iar acum avem tehnologia necesară pentru a vedea începutul poveștii unei alte stele", a mai adăugat Pontoppidan.

Unele stele din imagine au prezentat „umbre care indică existența unor discuri protoplanetare", viitoare sisteme planetare în devenire, a precizat NASA.

Regiunea are circa 50 de stele tinere, toate având o masă similară cu cea a Soarelui sau mai mică. În imagine se observă ceea ce, potrivit agenției, sunt uriașe jeturi de hidrogen roșu, care apar atunci când o stea străpunge pentru prima dată învelișul său de praf cosmic.

Telescopul James Webb, în valoare de 6,8 miliarde de lire sterline, a fost lansat în ziua de Crăciun a anului 2021. Cu un buget depășit cu miliarde de euro și cu ani de întârziere față de termen, a convins rapid mulți sceptici cu o succesiune de imagini inedite din adâncurile cosmosului.

Acesta a permis oamenilor să privească mai îndeaproape spre originile universului și a oferit imagini uluitoare de înaltă rezoluție ale unor lumi îndepărtate .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?