Imaginea Săptămânii de la NASA: Puternica furtună ''Jonas'', care a afectat recent SUA, văzută din cosmos

Imaginea Săptămânii de la NASA: Puternica furtună ''Jonas'', care a afectat recent SUA, văzută din cosmos

Puternica furtună ''Jonas'', care a afectat o mare parte din teritoriul SUA în intervalul 22-24 ianuarie, provocând zeci de decese și perturbând grav traficul aerian și terestru, a fost urmărită de sateliții agenției spațiale americane (NASA), iar unele dintre imaginile captate au fost date publicității.

S-au obținut imagini ale abundentelor ninsori care au format straturi de zăpadă de dimensiuni record în statul Virginia și în regiunea megalopolisului New York, iar instrumentul RapidScat a oferit date despre vânturile foarte puternice, care au dus la inundații în sudul statului New Jersey. Sateliții Aqua și Landsat au furnizat imagini ale zonelor prin care a trecut istorica furtună și din care nu se mai distingea aproape nimic de sub 'pătura' groasă de nea, după cum relatează pagina web a NASA.

O combinație de imagini de înaltă rezoluție în infraroșu, de zi și noapte, provenind de la satelitul NOAA Suomi NPP al NASA, a captat mișcarea către nord și peste zona metropolitiană a New York-ului și partea de sud din New Englnad din 24 ianuarie 2016. Luminile din timpul nopții din regiunea respectivă au fost practic blurate de norii aduși de furtună. Viscolul Jonas a generat o serie de recorduri în privința stratului de zăpadă, cum ar fi în cazul tuturor celor trei aeroporturi din zona metropolitană Baltimore/Washington, potrivit Serviciului Național de Meteorologie.

Aeroportul Ronald Reagan a fost acoperit cu un strat de zăpadă de 11,3 inci, peste nivelul record anterior, de 11 inci, care data din 1935. Iar în cazul aeroportului din Baltimore, unde precedentul record era tot din 1935, de 11,5 inci de zăpadă, în ianuarie 2016, s-a ajuns la 25,5 inci. Depășirea cea mai spectaculoasă s-a înregistrat la aeroportul Dulles din Washington DC: 22,1 inci față de 1,7 inci, în 1982.

NASA a postat pe pagina sa oficială și imagini ale furtunii Jonas captate de la bordul Stației Spațiale Internaționale (SSI) de astronautul american Scott Kelly, care a fost uimit de aceste spectacol, 'deosebit de rar', potrivit comentariilor lui.

Scott Kelly, care se află de peste 300 de zile pe Stația Spațială Internațională (ISS), a postat și pe contul său de pe platforma digitală Tumblr o colecție de fotografii făcute din spațiu cu furtuni care au avut loc pe Terra, în acest an precum și în 2015. El a postat și pe Twitter săptămâna trecută fotografii cu furtuna de zăpadă care a afectat coasta de est a SUA, urmărind astfel din spațiu, de pe ISS, felul în care s-a manifestat fenomenul.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...