Imagini cu instalația nucleară subterană pe care o construiește Iranul FOTO

Imagini cu instalația nucleară subterană pe care o construiește Iranul FOTO

În centrul Iranului, muncitorii construiesc o instalație nucleară atât de adânc în subteran încât probabil că se află în afara razei de acțiune a bombei concepute de SUA pentru a distruge astfel de situri, potrivit experților și imaginilor din satelit analizate de Associated Press.

Tuneluri au fost săpate în versantul muntelui la situl Natanz 14 aprilie 2023 FOTO Planet Labs PBC

Fotografiile și înregistrările video captate de Planet Labs PBC arată că Iranul a săpat tuneluri în muntele din apropierea sitului nuclear Natanz, care a fost vizat de sabotaje repetate pe fondul confruntării dintre Teheran și Occident cu privire la programul său atomic.

În condițiile în care în prezent Iranul produce uraniu aproape de nivelul necesar producerii de arme după eșecul acordului nuclear cu puterile mondiale, instalația complică eforturile Occidentului de a împiedica Teheranul să dezvolte o potențială bombă atomică, în timp ce diplomația rămâne în impas.

Finalizarea unei astfel de instalații „ar fi un scenariu de coșmar care riscă să declanșeze o nouă spirală de escaladare”, a avertizat Kelsey Davenport, director al politicii de neproliferare la Asociația pentru Controlul Armelor (Washington). „Ținând cont de cât de aproape este Iranul de a crea o bombă, acesta are foarte puțin spațiu de manevră în ceea ce privește intensificarea programului său fără încalce liniile roșii ale SUA și Israelului. Astfel că, în acest moment, orice escaladare suplimentară crește riscul de conflict."

Construcția de la situl Natanz are loc după ce fostul președinte american Donald Trump a retras unilateral America din acordul nuclear, pe motiv că acesta nu abordează problema programului de rachete balistice al Teheranului și nici sprijinul acordat de acesta milițiilor din Orientul Mijlociu.

Totuși ce făcea acordul era să limiteze strict îmbogățirea uraniului de către Iran, la o puritate de 3,67%, adică suficient cât să alimenteze centralele electrice civile, stipulând menținerea stocul său de uraniu la aproximativ 300 de kilograme.

De la anularea acordului nuclear, Iranul a declarat că îmbogățește uraniu până la 60%, deși inspectorii au descoperit recent că această țară a produs particule de uraniu la o puritate de 83,7%. Este doar un mic pas până la atingerea pragului de 90% de uraniu de calitate militară, notează AP.

În luna februarie, inspectorii internaționali au estimat că stocul iranian era de peste 10 ori mai mare decât în cadrul acordului încheiat în perioada Obama și având suficient uraniu îmbogățit pentru a permite Teheranului să producă „mai multe” bombe nucleare, potrivit șefului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Președintele Joe Biden și premierul Israelului au semnalat că nu vor permite Iranului să construiască o armă nucleară. „Credem că diplomația este cel mai bun mod de a atinge acest obiectiv, dar președintele a spus limpede clar că nu am exclus nicio opțiune de pe masă", a declarat Casa Albă pentru AP.

Republica Islamică neagă că și-a propus să obțină arme nucleare, deși oficialii de la Teheran discută acum în mod deschis despre abilitatea de a obține această capacitate.

La întrebările adresate de AP cu privire la construcția instalației Misiunea Iranului la Națiunile Unite a răspuns că „activitățile nucleare pașnice ale Iranului sunt transparente și se află sub garanțiile Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”. Cu toate acestea, Iranul limitează de ani de zile accesul inspectorilor internaționali.

Iranul susține că noua instalație va înlocui centrul de fabricare a centrifugelor de la Natanz, avariat de o explozie și un incendiu în iulie 2020. Teheranul a pus acest incident pe seama Israelului, suspectat de mult timp că desfășoară campanii de sabotaj împotriva programului său nuclear.

Teheranul nu a recunoscut niciun alt plan pentru instalația respectivă, deși ar trebui să declare situl la AIEA dacă ar intenționa să introducă uraniu în el. AIEA nu a răspuns la întrebările privind noua instalație subterană.

Tuneluri au fost săpate în versantul muntelui la situl Natanz 14 aprilie 2023 FOTO Planet Labs PBC

Tuneluri au fost săpate în versantul muntelui la situl Natanz 14 aprilie 2023 FOTO Planet Labs PBC

Noul proiect este construit lângă Natanz, la aproximativ 225 de kilometri sud de Teheran. Natanz este un motiv de îngrijorare internațională de când s-a aflat de existența sa, în urmă cu două decenii.

Protejată de baterii antiaeriene, de garduri și de Garda Revoluționară paramilitară iraniană, instalația se întinde pe o suprafață de 2,7 kilometri pătrați în platoul central arid al țării.

Fotografiile din satelit realizate în aprilie de Planet Labs PBC și analizate de AP arată că Iranul a săpat în muntele Kūh-e Kolang Gaz Lā (lanțul Zagros).

Un set diferit de imagini analizate de James Martin Center for Nonproliferation Studies arată că au fost săpate patru intrări în versantul muntelui, două la est și alte două la vest. Fiecare dintre ele are o lățime de 6 metri și o înălțime de 8 metri.

Pe baza dimensiunii grămezilor de moloz și a altor date din satelit, experții au explicat pentru AP că Iranul construiește probabil o instalație la o adâncime cuprinsă între 80 de metri și 100 de metri. Analiza Centrului James Martin este prima care estimează adâncimea sistemului de tuneluri pe baza imaginilor din satelit.

Institutul pentru Știință și Securitate Internațională, o organizație non-profit cu sediul la Washington care se studiază de mult timp programul nuclear iranian, a sugerat anul trecut că tunelurile ar putea fi mai adânci de atât.

Armata americană a postat luna aceasta imagini cu o bombă puternică proiectată de SUA să pătrundă adânc în pământ și să distrugă instalațiile subterane care ar putea fi folosite pentru îmbogățirea uraniului.

Forțele aeriene americane au publicat pe 2 mai fotografii rare ale GBU-57 ( supranumită „Massive Ordnance Penetrator”, apoi le-a retras, probabil pentru că acestea ar dezvălui detalii sensibile despre compoziția și capacitatea armei.

Statele Unite au dezvoltat dispozitivul Massive Ordnance Penetrator în anii 2000, pe măsură ce creștea îngrijorarea cu privire la faptul că Iranul își întărește siturile nucleare.

Forțele Aeriene ale SUA au spus anterior că aceasta are capacitatea de a străpunge 60 de metri de pământ și ciment.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu